Читај ми!

Azil u EU traži 19 hiljada ljudi iz Srbije

U Srbiji će azil do kraja godine tražiti više od 5.000 ljudi, a većina njih iz svojih država beži zbog oružanih sukoba. Broj građana Srbije koji azil traže u zemljama EU ne smanjuje se. Premijer Ivica Dačić najavio je da će se razgovarati s novom nemačkom vladom o problemu azilanata koji iz Srbije odlaze u tu zemlju.

Do kraja godine kroz Srbiju bi moglo da prođe oko pet hiljada registrovanih tražilaca azila i četiri do pet puta više onih koji se i ne zadržavaju u našoj zemlji, podaci su Centra za pomoć tražiocima azila. Istovremeno, broj građana Srbije koji traže azil u zemljama Evropske unije ne smanjuje se, pa se očekuje da će ih do kraja godine biti - oko 19 hiljada.

Do novembra u Srbiji su 3.844 osobe tražile azil, a među njima najviše je onih koji dolaze iz Sirije, Eritreje, Somalije, Avganistana. Do kraja godine očekuje se da taj broj premaši 5.000. Ovakve migracije, kažu poznavaoci, nemoguće je zaustaviti.

"Da biste došli do Srbije vi ste vrh ledenog brega, najveći deo ostaje u prvoj zemlji do svoje, a onaj ko iz nekog Avganistana uspe da dođu do Srbije on je ili jako sposoban, ili ima konekcije, ili ima novca da put plati i neće odustati od toga da nastavi dalje", kaže Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila.

U grupi migranata je i 16.500 državljana Srbije, koliko ih je do oktobra tražilo azil u zemljama Evropske unije. Među njima uglavnom su pripadnici romske i albanske nacionalne manjine koji odlaze iz ekonomskih razloga.

"Oni po povratku ne vide perspektivu i čekaju novu priliku i način da ponovo napuste Srbiju i prioritet za njih je stambeno zbrinjavanje, jer većina živi u neformalnim naseljima", istakla je Sena Marić iz Centra za pomoć tražiocima azila.

U zemljama Evropske unije azil dobije samo jedan odsto onih koji ga zatraže.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво