Socijalni stanovi za Rome u Beogradu

Trajno zbrinjavanje romskih porodica koje su iz naselja ispod Gazele i okoline Belvila preseljene u mobilne kontejnere treba da bude rešeno do kraja aprila 2015.

Do kraja aprila 2015. godine treba da bude rešeno trajno zbrinjavanje romskih porodica koje su iz neformalnih naselja ispod mosta Gazela i okoline kompeksa Belvil preseljene u mobilne kontejnere, najavljeno je na skupu koji su organizovali Kancelarija za ljudska i manjinska prava i Kahrom grupa Saveta Evrope.

Kako je rečeno, trajno zbrinjavanje biće rešeno projektom koji finansira Evropska unija.

Na završnom sastanku sa ekspertima ove grupe, zamenica sekretara za socijalnu zaštitu Grada Beograda Aleksandra Krstić rekla je da će do kraja godine biti poznat tačan broj romskih porodica koje će učestovati u ovom projektu, koji EU finansira sa 3,6 miliona evra, a grad Beograd obezbeđuje 10 odsto ukupnih sredstava.

Govoreći o dvogodišnjem projektu, koji je započet u aprilu, Krtić je objasnila da će romskim porodicama biti ponuđeno da im se kupi socijalni stan ili seosko domaćinstvo, a treći preporučeni model će biti renoviranje njihovih stambenih objekata, ako ih imaju.

Pored toga, Grad Beograd će nastaviti da radi na projektima zbrinjavanja Roma koje finansira svojim sredstvima, rekla je Krstić i podsetila da je raseljavanje nehigijenskih naselja počelo 2009. godine.

Sekretar Kahrom grupe Mihael Guet je rekao da se, posle nekoliko ekspertskih sastanaka o problemima stanovanja Roma i obilaska četiri njihova neformalna naselja u Beogradu, postavlja pitanje da li su socijalni stanovi dobro rešenje za Rome na dugi rok.

Konstatujući da su "socijalne naknade u Srbiji vrlo male, ne samo za Rome nego i za većinsko stanovništvo", Guet je dodao da bi pre svega trebalo rešiti problem zapošljavanja, "kako bi se izbeglo da se, posle dve-tri godine, ti stanovi napuštaju zbog nedostatka novca".

Guet je postavio i pitanje da li vlasti u Srbiji razmišljaju o mogućnosti da država pomogne oko bankarskih kredita za te namene, kao što je to praksa u Grčkoj.

Šef odseka za stanovanje u Ministarstvu građevinarstva i urbanizma Svetlana Ristić objasnila je da su prosečna primanja u Srbiji vrlo niska, dodajući da je poslednja analiza kreditne sposobnosti stanovništva pokazala da je za kupovinu prosečnog stana potrebno 17 godišnjih plata ako se kupuje u gotovini, ili 29 godina ako se uzima na zajam.

"Nikakve projekte o stanovanju Roma ne treba praviti ako oni ne budu uključeni u njihovo donešenje, zajedno sa ekspertima", istakao je zamenik direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Dragoljub Aćković.

"Pitanje principa življenja za nas Rome je izuzetno važno, a time se bave mnogi koji o tome ništa ne znaju", rekao je Aćković i dodao da su "dosadašnja rešenja najčešće razbijala romsko kulturno jezgro, samobitnost i pre svega identitet".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара