Читај ми!

Otišao je veliki novinar

Aleksandar Tijanić bio je veliki, neprikosnoven i neponovljiv, oštar, vispren i razborit, jedinstven, sećaju se Tijanićeve kolege.

Bard, kontroverzni urednik, novinar i hroničar vremena, Aleksandar Tijanić je čovek zbog kojeg su mnogi upisivali i studirali novinarstvo, ocenjuju kolege posle njegove smrti. 

Direktor Televizije Beograd Nikola Mirkov rekao je u Dnevniku RTS-a da je Aleksandar Tijanić bio brzomislen, izuzetno duhovit i vešt polemičar. Mirkov je istakao da mu predstavlja veliku čast to što je Tijanić prvu rubriku na televiziji objavio u vreme kada je on bio glavni urednik zabavno-rekreativnog programa. Kako kaže, toga se rado seća.

"Pamtiću činjenicu da smo se ogledali u njegovim vrlinama, saobražavali njegovim vrlinama i negde prilagođavali onome što smo smatrali manama", rekao je Mirkov.

"Bio je metronom za naše svakodnevne aktivnosti, stalni probni kamen kada o nečemu odlučujemo i siguran sam da se njegovim odlaskom ne završava samo jedna epoha, nego sa scene odlazi jedinstveni slučaj", istakao je Mirkov.

Govoreći o saradnji sa Tijanićem, Mirkov je rekao da su čak i onda kada se nisu slagali znali da izvuku neku zajedničku poruku.

Mirkov je ocenio da je Tijanićevom smrću "otišao jedan veliki novinar, jedan samosvojni čovek, jedan zanimljivi kreator".

Glavni urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković rekao je da je umro jedan od poslednjih bardova jugoslovenskog novinarstva.

"Njegova popularnost je bila velika i imao je tu sposobnost da svojim tekstovima ili svojim radom na televiziji podiže čitanost i gledanost", naveo je Žarković.

Glavni i odgovorni urednik Politike Ljiljana Smajlović seća se da je imao vulkanski talenat i vulkansku energiju.

"Taj način koji je imao da on prepada političare, da oni zaziru od njega, to je ono što će nedostajati profesiji zato što nas vlasti sada uglavnom potcenjuju", kaže Smajlovićeva.

Tijanićevu posebnost ističe i urednik agencije Fonet Zoran Sekulić, koji je rekao da je on verovatno jedna od retkih novinarskih ličnosti u Srbiji koja je imala više poštovalaca nego poklonika i mrzitelja zajedno i da bi mogao bi da bude ponosan na to.

Ambiciozan plan o Javnom servisu

Kolumnistkinja i književnica Mirjana Bobić Mojsilović kaže da je Tijanić bio jedan neviđen čovek.

"Mogao je da bude izuzetno nežan i pun ljubavi i dobrote, ali kada bi bio napadnut ili kad je osećao da je ugrožen, mogao je da bude nemilosrdan i nepravedan, ali je takođe umeo da uvidi kada pretera. U svakom slučaju, što se pisanih medija tiče, sigurno je jedan od najvećih novinara koje ja pamtim. Druga strast, napravio je dve televizije i dobro vodio RTS", istakla je Mirjana Bobić Mojsilović.

Tijanić je bio uveren da Javni servis i Srbija dele istu sudbinu i ubeđen da zajedno, zaslužuju bolju budućnost.

"On je imao izuzetan, ambiciozan plan o tome šta Javni servis treba da bude. Ali ono što ga čini u našoj sredini izuzetnim pojedincem jeste to što je taj plan uspeo u velikoj meri da ostvari", rekao je predsednik Upravnog odbora RTS-a Slobodan Marković.

Glumac i reditelj Radoš Bajić kaže da je Tijanić uradio veoma velike stvari.

"Njegovo delo, njegova sloboda i njegove misli, njegova samosvojna ličnost za njega će obezbediti mesto u istoriji srpskog novinarstva, esejistike, stvaralaštva i kreativnosti. Kada je u pitanju umetnički i igrani program, televizijski i dramski, njegovim dolaskom u Javni servis desio se veliki preporod u igranom serijskom programu", smatra Bajić.

Vest o smrti Aleksandra Tijanića preneli su, kao istaknutu, svi mediji u regionu. U nekima je pisao, druge je stvarao, treće kritikovao.

Novinar Drago Hedl seća se tekstova iz listova Danas i Dalmacija i misli da je u to vreme Tijanić bio najbolji novinar na prostorima nekadašnje države. "Uvek smo neke stvari iz njegovih tekstova prvi put saznali", kaže Hedl.

Aleksandar Stanković iz HRT-a kaže da ceni Tijanića kao kolegu. "Jednom sam ga ugostio u svojoj emisiji, otvoreno smo razgovarali. Uvek je bio spreman za razmenu mišljenja, vrlo spretan na rečima i mislim da je od Javnog servisa učinio bolju televiziju", istakao je Stanković.

Vest o Tijanićevoj smrti objavljena je na naslovnoj strani portala Jutarnjeg lista, uz vest stavljen je i video-snimak sa njegovog gostovanja u emisiji HRT-a "Nedjeljom u dva". Vest su preneli i hrvatski portal Indeks, kao i sajt Večernjeg lista.

Pored hrvatskih medija, o smrti Aleksandra Tijanića pisali su i mediji u Crnoj Gori.

Portal podgoričkih Vijesti takođe je objavio na naslovnoj strani da je Tijanić preminuo. U biografskom tekstu ističe se da je Tijanić učestvovao i u formiranju programskih šema nekoliko crnogorskih televizija, uključujući i RTCG. Vest je objavio i list Pobjeda.

O smrti Aleksandra Tijanića pisali su i mediji u Bosni i Hercegovini - Oslobođenje i Nezavisne novine. Vest zauzima jedno od centralnih mesta i na portalu Dnevnog avaza.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво