Читај ми!

Odluka o Paradi ponosa do četvrtka

Odluka o održavanju Parade ponosa nije politička, već zavisi samo od bezbednosnih procena, poručuje ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ističe da nije prihvatljivo da se evropske vrednosti mere podrškom LGBT populaciji. Odluka o održavanju Parade ponosa biće doneta do četvrtka, kaže direktor policije Milorad Veljović.

Direktor policije Milorad Veljović najavljuje da će u naredna dva dana biti gotova opšta bezbednosna procena održavanja Parade ponosa. Ona će biti dostavljena ministru unutrašnjih poslova, čime, kaže, prestaje nadležnost policije. Za 28. septembar u centru Beograda, kada je planirana Parada, na sedam lokacija svoje skupove prijavili su i protivnici te manifestacije.

Ako ne bude zabranjena, Parada će biti održana, objašnjava u stilu Alana Forda ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Sve će se znati najkasnije do četvrtka. Odluka o eventualnoj zabrani Parade, kaže, nije politička već zavisi samo od bezbednosnih procena, koje se iz dana u dan menjaju.

"Molim i političare da se ne ulaguju, jedni žele političke poene, i jedni i drugi žele da na ekstreman način priđu tom problemu koji ne donosi ništa dobro. Naš pristup je jasan, održite ako je bezbedno, a ako nije, policija mora da spreči sukobe", kaže Dačić.

Za Dačića nije prihvatljivo da se evropske vrednosti mere podrškom LGBT populaciji.

"Imaju prava kao i svi drugi, ali nemojte da pričate da je to normalno kad nije normalno. Ako je normalno - zašto smo izuzeci, ako moramo da je održimo, održaćemo je", ističe premijer.

Policija se još nije izjasnila ni o skupovima protivnika Parade.

Nekadašnji vođa zabranjenog pokreta "Obraz" i za sada novoosnovanog "Srpski obraz", Mladen Obradović, koji je prvostepeno osuđen na osam meseci zatvora zbog širenja diskriminacije prema LGBT populaciji, razjašnjava poruke uoči najavljenih skupova.

"Želimo da naglasimo da ne bi bilo zabuna, kad kažemo odbrana podrazumevamo odbranu porodice, srpstva, Beograda, na jedna dostojanstven, molitven način", rekao je Obradović.

Zbog eventualnog održavanja Parade, već je odloženo sedmo kolo Superlige Srbije, pa će se fudbalske utakmice igrati u nedelju.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво