Čitaj mi!

Rezultati analize krvi dece iz Zajače

Kod 70 mališana od 75 iz Zaječe pala je koncentracija olova u krvi, rekla ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović. Roditeljima dece kojima je izvršena analiza krvi zbog bojazni da imaju povišen nivo olova danas će biti predati rezultati.

U ambulanti u Zajači roditeljima dece, kojoj je, na inicijativu Ministarstva zdravlja analizirana krv, biće predati rezultati urađenih analiza.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović rekao je za RTS da je kod 72 od 75 dece koliko je pre godinu dana i sada dalo krv značajno smanjenje koncentracije olova u krvi.

"Raduje i činjenica da ti rezultati koji su urađeni nad kontrolnim brojem ljudi u Sloveniji su skoro isti sa rezultatima koji su uređeni kod nas", navodi Simonović.

Ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović rekla je za Pink da je Problem Zajače veliki i traje godinama.

Dodala je da će svaki roditelj dobiti pisani rezultat u koverti sa spiskom mera za njegovo dete.

Đukić Dejanović je ocenila da je moguće preduzeti sve mere prevencije, redovne kontrole i specijalne postupke i stilove života za decu koja tu moraju živeti.

Na inicijativu Ministarstva zdravlja u Zajači je obavljeno uzorkovanje i analiza krvi dece zbog bojazni da imaju povišen nivo olova.

Analize su rađene u Institutu za medicinu rada Srbije "Dr Dragomir Karajović" ", uz superviziju referentne laboratorije u Sloveniji, zbog sumnje da deca u krvi imaju olovo zbog zagađenja.

U Zajači će tim povodom boraviti državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić, i direktor IMRS "Dr Dragomir Krajović" Aleksandar Milovanović.

Pored njih, objavi rezultata prisustvovaće direktor Zavoda za javno zdravlje u Šapcu Milijana Popović i direktor Doma zdravlja u Loznici Zoran Nikolić.

Tim beogradskih stručnjaka iz oblasti toksikologije, predvođen direktorom IMRS Milovanovićem, obavio je sistematski pregled dece 7. jula.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 08. avg 2013, 13:30) - anonymous [neregistrovani]

Olovo

Ček ček. Niko nije objasnio odakle uopšte olovo u okolini. Trovanje olovom uopšte nije bezazleno i može da utiče negativno na skoro sve sisteme tela. Kako se tako jednostavno ignoriše prisustvo? "Radićemo sistematske analize" a nigde se ne spominje uklanjanje izvora. Ja bih se odatle odselio momentalno

(četvrtak, 08. avg 2013, 13:15) - anonymous [neregistrovani]

Ovo je strasno

Znacajno je opao nivo koncentracije olova u odnosu na proslu godinu!!!
Pa sta radite?
Zasto je toliko moralo da bude prosle godine?
Kako se vi (drzava) odnosite prema nasoj desi i ljudima ovo je strasno!
Ja sam uzasnut.
I sada se kao u novinama, ok je, radosni smo nivo je dosta manji.
Strasno, ja samo ne znam ko postavlja te ljude sto kontrolisu, sto vode racuna, kome oni raportiraju. Da li je ikoga briga za nasu decu??? odgovor- NE, sto se vidi iz prilozenog

(četvrtak, 08. avg 2013, 11:20) - delkanpo [neregistrovani]

Pitam se

Ima li naša ministarka decu ili je ovo još jedna od manifestacija na kojima se ona ne pojavljuje.