Читај ми!

LGBT i Romi najviše diskriminisani

Diskriminacija u Srbiji široko rasprostranjena po različitim osnovama, a najviše ugroženi pripadnici LGBT zajednice, Romi i osobe s invaliditetom, rečeno na predstavljanju Izveštaja o diskriminaciji u Srbiji za 2012. godinu.

U Izveštaju o diskriminaciji u Srbiji za 2012. godinu, koji je radila Koalicija protiv diskriminacije, navodi se da je diskriminacija široko rasprostranjena po različitim osnovama, a najugroženiji su pripadnici LGBT zajednice, Romi i osobe s invaliditetom.

Predstavnik Mreže odbora za ljudska prava Dragan Đorđević rekao je, prilikom predstavljanja izveštaja, da je diskriminacija zabeležena u svim delovima Srbije gde ova mreža deluje i da se to najviše odnosi na osobe s invaliditeom i nacinalne manjine, uglavnom, Rome.

Kao primer on je naveo onemogućavanje ulaska dece romske manjine i dece s invaliditetom u javne objekte.

Kada je nareč o diskriminaciji LGBT populacije, kao najdramatičniji primer diskriminacije u Izveštaju se navodi zabrana Parade ponosa.

Predstavnici udruženja studenata s hendikepom su u Izveštaju naveli da je ova kategorija izložena diskriminaciji i da je glavni razlog nepristupačnost i dostupnost tokom školovanja.

Oni su diskriminaciju predstavili kroz dva slučaja, a to su smeštaj studenata sa hendikepom u ustanovi studentskog smeštaja i stipendije koje grad dodeljuje studentima i studentima s hendikepom.

"Jednako postupanje prema nejednakima jeste diskriminacija", naglasio je Đorđević.

U izveštaju se kao primer diskriminacije navodi i problem socijalnog stanovanja i prinudnog iseljivanja iz Bloka 72 i neformalnog naselja Belvil.

Koordinator Koalicije protiv diskriminacije Saša Gajin rekao je da je diskriminacija u Srbiji pojava "endemskog i sistemskog karaktera" i da je taj problem prisutan u svim porama društvenog života u Srbiji.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара