Читај ми!

Ne zna se šteta zbog afere sa mlekom

Još nije procenjena šteta koju će država pretrpeti zbog problema sa pojavom povišenog nivoa aflatoksina u mleku, rekao ministar finansija Mlađan Dinkić. Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Vladi Srbije predlog za smenu dva funkcionera zbog problema sa mlekom i afere sa aflatoksinom.

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić rekao je da još nije procenjeno kolika je šteta države zbog problema sa pojavom povišenog nivoa aflatoksina u mleku.

Povišen nivo aflatoksina u mleku u Srbiji i nekoliko zemalja Zapadnog Balkana otkriven je polovinom februara, nakon čega je 28. februara Vlada Srbije dozvoljenu količinu aflatoksina desetostruko povećala, sa 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5 mikrograma, uz obrazloženje da to radi da bi zaštitila domaće proizvođače mleka.

Zbog problema sa mlekom i afere sa aflatoksinom, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputilo je Vladi Srbije u utorak predlog za smenu dva funkcionera, potvrđeno je agenciji Beta u tom ministarstvu.

Kako je navelo Ministarstvo, predloženo je da bude smenjen v. d. direktora Uprave za veterinu Ivan Sočo i direktor Uprave za zaštitu bilja Jan Boćanski.

Ostale najavljene promene, kako se podvlači, izvršiće novi direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je pre dva dana najavio smenu bar četiri osobe zbog afere sa zatrovanim mlekom.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije najavilo je da će u narednih nekoliko dana dozvoljena granica aflatoksina ipak biti vraćena na prethodni nivo od 0,05 mikrograma po kilogramu.

Na sastanku ministara poljoprivrede iz regiona, koji je juče održan u Beogradu, rečeno je da je dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku u zemljama regiona 0,05 mikrograma po kilogramu i da nisu razmišljali o podizanju te granice kako bi rešili nastale probleme.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво