Pune ruke posla za sve u pravosuđu

Sudije i tužioci, čije su žalbe usvojene pred Ustavnim sudom, na posao bi trebalo da se jave u narednih 30 dana, a zatim će biti raspoređeni na odgovarajuće funkcije. Na pitanje da li će 304 sudija i 122 tužilaca imati šta da rade, nadležni odgovaraju da posla ima i previše. Za neke od njih se, međutim, postavlja i pitanje da li će imati gde da sede.

Posle tri godine, 304 sudija i 122 tužilaca vraća se na posao. Odlukom Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, sudije i tužioci, čije su žalbe usvojene pred Ustavnim sudom, na posao bi trebalo da se jave u narednih 30 dana, a zatim će biti raspoređeni na odgovarajuće funkcije. Iz Ministarstva pravde poručuju da je sve spremno za njihov povratak.

Novi nazivi, nove nadležnosti, nova sedišta sudova i tužilaštava, to čeka nove-stare tužioce i sudije. Pitanje je da li će imati šta da rade i gde da sede.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Danilo Nikolić ističe da ima posla i za još tužilaca.

"Biće problema u nekim tužilaštvima za smeštaj. Verovatno će se negde pojaviti problem stola, ali to će se rešavati u hodu", dodaje Nikolić. Ponovno sedanje za sto za neke neće biti puna satisfakcija.

Tužilac iz Sremske Mitrovice Borka Jovanović kaže da se očekuje da svi koji su učestvovali u pravosudnoj reformi snose odgovornost za svoje ponašanje.

"Bili smo svesni da je dug put do pravde, ali se pokazalo da je pravda dostižna. Osuđeni smo sa tri reči - neosposobljen, nestručan i nedostojan, a kod nekih je bila i četvrta reč , kao kod mene, da su drugi bili bolji, bez argumenata, bez uporednih pokazatelja", napominje Jovanovićeva.

Na evropskom začelju po broju tužilaca

Srbija je po broju tužilaca u odnosu na broj stanovnika na evropskom začelju, pa tužioci veruju da će imati posla.

Prema rečima predsednika Udruženja tužilaca Srbije Gorana Ilića, stari-novi tužioci svakako mogu da pomognu, budući da je tužilaštvo dobilo nove nadležnosti prema novom Zakonu o krivičnom postupku.

"Novi poslovi traže nove ljude, prema tome, biće potrebe za tim ljudima i nema bojazni da neće imati šta da rade u javnim tužilaštvima", uveren je Ilić.

Prema ocenama Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca tokom reforme, sudije i tužioci nisu posledovali stručnost, osposobljenost, dostojnost, ili bar jedan od tih kriterijuma. Nameće se pitanje da li je moguće da se baš kod svakog neizabranog pogrešilo.

Državni sekretar Nikolić objašnjava da onima koji su pravosnažno osuđeni i iz takvih osuda proizilazi njihova nedostojnost, konstatovaće se da im je prestala funkcija sa danom pravosnažnosti.

"Jedan broj sudija zbog svoje nestručnosti , nedovoljnog, nekavalitetnog rada, biće takođe podvrgnuti postupku. Neće biti opšteg vraćanja, opšte amnestije", poručuje Nikolić.

I sudije i tužioce čeka manji broj sudova, a veći broj predmeta nego 2009. godine. Mesto u kome će svaki od reizabranih sudija suditi trebalo bi da bude poznato do kraja godine. Reizabrani imaju drugu dilemu.

"Mi se sad vraćamo do neke tačke, kad neke stvari treba da ispravimo, ali mnoge stvari neće moći da budu ispravljene. Uverena sam da sada i sudije i tužioci, mnogo više razmišljaju o tome kako treba da sude i da li će se svojim odlukama dopasti političarima ili ne", kaže predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Tokom reforme pravosuđa, više od 800 sudija i tužilaca ostalo je bez posla. Više od 300 slučajeva još čeka razrešenje pred Ustavnim sudom Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се