Читај ми!

Komemoracija Ninoslavu Krstiću

Održana komemoracija generalu u penziji Ninoslavu Krstiću koji je preminuo 5. jula. Krstić će biti sahranjen na beogradskom groblju Orlovača.

Ninoslav Krstić je bio čovek sa kojim niste mogli da se zamerite i vojnik vrlo odlučan u obavljanju svojih zadataka, rekao je Nebojša Čović na komemoraciji povodom smrti predsednika Foruma za bezbednost i demokratiju.

General u penziji Ninoslav Krstić preminuo je 5. jula na VMA u 66. godini. Komemoracija je održana u Domu Vojske Srbije, a sahrana će se održati na beogradskom groblju Orlovača.

Nebojša Čović, nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju i jug Srbije, rekao je da je Krstića upoznao 2000. godine, kada se otvorilo krizno žarište u rejonu Bujanovca, Preševa i Medveđe.

Čović je rekao da je tada postojao veliki problem u odnosima vojske i policije, ali da je Krstić uspeo da objedini vojne i policijske snage i vrati Vojsku Srbije u kopnenu zonu bezbednosti.

Nebojša Čović zamerio je predstavnicima političkih partija u Srbiji što nisu prisustvovali komemoraciji, jer kako je rekao, Krstić je svojim delovanjem na jugu Srbije zadužio ovu zemlju i narod.

Čović je dodao da je prema Krstiću bila učinjena nepravda, jer je odmah posle vraćanja Vojske Srbije u kopnenu zonu bezbednosti penzionisan.

General u penziji Momčilo Momčilović rekao je da je Krstić tokom vojne karijere obavljao najodgovornije dužnosti, od službe u Garnizonu Niš i načelnika štaba u Kosovskoj Mitrovici, do komandanta Združenih snaga u kopnenoj zoni bezbednosti.

Na čelo komande Združenog sastava Vojske i policije koji je ušao u tampon zonu na jugu Srbije, Krstić je postavljen marta 2001. godine, a sa komandantom Kfora Karlom Kabiđozom potpisao je u ime Vojske sporazum o ulasku u tampon zonu.

Smenjen je sa dužnosti komandanta Združenih snaga 2001. godine odlukom predsednika SRJ Vojislava Koštunice, a na zahtev načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojše Pavkovića.

Krstić je rođen 10. jula 1946. godine u selu Niševac kod Svrljiga. Diplomirao je na najvišim vojnim školama, a tokom vojne karijere obavljao je dužnosti od komandira čete do komandanta korpusa.

Postao je general 1994. godine i bio postavljen na mesto komandanta Novosadskog korpusa, a obavljao je i dužnosti načelnika štaba i zamenika komandanta Prve armije i načelnika inspekcije Vojske Jugoslavije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се