Читај ми!

Rehabilitovan knez Pavle

Knez Pavle Karađorđević rehabilitovan i smatra se neosuđivanim, presudio Viši sud u Beogradu. Pred sudom je dokazano da je, odlukom iz 1945. godine, knez Pavle bio proglašen zločincem iz ideološko-političkih razloga.

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je kneza Pavla Karađorđevića, nekadašnjeg namesnika Kraljevine Jugoslavije, poništivši odluku Državne komisije iz septembra 1945. godine kojom je bio proglašen za zločinca. Istovremeno su poništene i sve pravne posledice te odluke.

Rešenjem o rehabilitaciji utvrđeno je da je odluka Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača ništavna, kao i da su ništavne sve njene pravne posledice, uključujući i kaznu konfiskacije imovine, rekla je Tanjugu advokat Dušanka Homen Subotić, koja je u postupku za rehabilitaciju zastupala ćerku kneza Pavla, princezu Jelisavetu Karađorđević.

Shodno toj odluci, rehabilitovano lice, knez Pavle Karađorđević, smatra se neosuđivanim, istakla je Dušanka Homen Subotić.

Pred sudom je dokazano da je, odlukom iz 1945. godine, knez Pavle bio proglašen zločincem iz ideološko-političkih razloga.

Prema rečima Dušanke Homen Subotić, dokazano je da nisu tačni navodi komunističke vlasti koje su kneza Pavla teretile da je po preuzimanju vlasti "pogazio Ustav i celokupnu vlast preuzeo u svoje ruke, ignorišući narodne predstavnike", kao i da je "kriv za zaključivanje Trojnog pakta, čime je doprineo agresivnom ratu Sila osovine".

"To što se njemu stavljalo na teret, po navedenoj odluci je čak i retroaktivno objavljeno u Službenom listu 1945, a 1943. godine doneta je deklaracija po osnovu koje je knez Pavle proglašen ratnim zločincem, iako u vreme potpisivanja Trojnog pakta, niti je bio prisutan u Beču, niti je bio učesnik samog potpisivanja", istakla je Homen Subotić.

Ona je podsetila da je tadašnja Vlada donela odluku o potpisivanju Trojnog pakta i da su potpisnici tog akta 27. marta 1941. bili premijer Kraljevine Jugoslavije Dragiša Cvetković i vođa hrvatske opozicije Vlatko Maček.

"Da bi bilo jasnije koliko su nepravične bile odluka i deklaracija koje su kneza Pavla označile kao zločinca, moram da podsetim da je on sve vreme rata proveo u izbeglištvu i prvo je najpre uhapšen 28. marta u vozu za Zagreb", navela je Dušanka Homen Subotić.

Odmah je, kako je dodala, poslat u izbeglištvo najpre u Atinu, a potom u Keniju, pa u Južnu Afriku i ceo život je uz princezu Jelisavetu lutao po celom svetu.

"Ovo je jedno istorijsko rešenje, koje će pored rešenja o rehabilitaciji Slobodana Jovanovića, uticati i na utvrđenje istorijske istine o periodu o kome smo mi malo znali ili bar nismo učili o tome. Kad se budu otvorile arhive, tačno će se utvrditi okolnosti koje su dovele do političke osude kneza Pavla", navela je Dušanka Homen Subotić.

Sudska rehabilitacija kneza Pavla Karađorđevića je, iako okasnela, očekivana i sasvim u redu, izjavio je danas član Krunskog saveta Dragoljub Acović.

Posle ubistva kralja Aleksandra 1934. godine u Marselju, knez Pavle je postao prvi namesnik.

Karađorđev praunuk knez Pavle umro je 14. septembra 1976. godine u Američkoj bolnici u Neiju, kraj Pariza. Sahranjen je u Lozani, zajedno sa sinom, knezom Nikolom i suprugom, kneginjom Olgom.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво