Obnova golubačke tvrđave

U Golupcu predstavljen projekat obnove tamošnje tvrđave. Taj objekat, od izuzetnog istorijskog i arhitektonskog značaja, trebalo bi da bude rekonstruisan za tri godine.

Golubački grad prvi put se pominje u istorijskim izvorima 1335. godine, ali nema podataka ko ga je sagradio. Tokom vekova ova tvrđava bila je Ugarska i srpska a poslednje decenije kao da nije ničija.

Iako je zvanično pod zaštitom države o Golubačkom gradu malo ko stvarno brine. Sve što nisu uspeli da urade brojni osvajači učinili su vreme i nemar. Golubački grad je zapušten, obrastao u korov, a posetioci se njime kreću na sopstvenu odgovornost.

Posle prvog svetskog rata neko se dosetio da da bi bilo zgodno, napraviti put kroz golubački grad. Ovde prolazi đerdapska magistrala a kolapsi u saobraćaju su svakodnevna pojava.

Idejnim projektom revitalizacije golubačkog grada, kojim je predviđeno da saobraćaj bude preusmeren kroz budući tunel, ovoj izuzetnoj građevini biće vraćen stari sjaj.

Projekat je finansiračla Evropska unija u okviru programa međugranične saradnje Rumunije i Srbije.

Autor Projekta revitalizacije golubačke tvrđave Marija Jovin kaže da će rekonstrukcijom tvrđave biti poboljšani uslovi za njeno dalje trajanje, pri čemu će biti sačuvane sve sve faze njenog postojanja i razvoja.

U samoj tvrđavi biće više objekata kao što su suvenirnica i vizitorki centar. Gosti će moći da odsednu u bungalovima u neposrednij blizini tvrđave, a biće izgrađeno i pristanište za turističke lađe.

Za opštinu Golubac koja svoju budućnost vidi u turizmu ovo će biti značajan podsticaj.

"To bi bio pravi zamajac koji bi pokrenuo turističku ponudu ne samo Golupca, već i celog podunavlja", rekao je predsednik opštine Nebojša Mirović.

Obnova golubačkog grada, izmeštanje magistrale i izgradnja tunela koštaće oko šest miliona evra. Planira se da ceo posao bude završen za tri godine. Deo sredstava trebalo bi da obezbede ministarstav finansija, turizma, infrastrukture i ekonomije.

broj komentara 17 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. sep 2010, 21:57) - mile [neregistrovani]

golubac

nadam se da ce se realizovati u narednih 5 godina,jer je na tvrdjavi trenutno zmijarnik...

(sreda, 14. okt 2009, 23:44) - rade [neregistrovani]

golubacka tvrdjava

ovo je za svaku pohvalu nadam se da nece ostati i ovaj projekat u fijoci .... ovo je vekovima bila, mocna i strateski vazna tvrdjava za golubac i uopste za srbiju napred u nove pobede obnovite je svaka vam cast kuvar Ausrija Wien

(četvrtak, 17. sep 2009, 12:40) - skipper [neregistrovani]

E, daj Bože

Daj,Bože, da se ovo obistini i da se desi. A dotle ostaje samo da se nadamo i čekamo.

(sreda, 16. sep 2009, 19:42) - MILANOVČANIN [neregistrovani]

Sesum

Alal vera predsednice!!! To se zove pravi potez u pravo vreme. Mišljenja sam da će Golubačka tvrđava-obnovljena, dati pravi primer i ostalim podunavskim mestima kakvu ekonomsku politiku treba povesti.

(sreda, 16. sep 2009, 18:07) - bobasloba [neregistrovani]

Srbija - razvoj turizma

Predlazem da se obnove i druge tvrdjave, pa da i mi zapadu i istoku ponudimo sta imamo, da se time ponosimo!
Predlazem obnavljanje i drugih zapustenih tvrdjava poput Lazarevog grada u Krusevcu, Maglica, Smederevske tvrdjave i ostalih... Imamo mi dosta toga samo je potrebno para i sposobnih ljudi sa idejama...

(utorak, 15. sep 2009, 10:49) - anonymous [neregistrovani]

Nas Golubac

Apsolutno sam protiv ovog kicerajskog izgleda i krovica!
Super je da se konacno neko setio da sredi Grad, ali nemojte se odusevljavati vi koji niste bili tamo, i koji nemate osecaj tog Grada!
On ima svoju dusu, onakav kakav je!
Obnova da! Izgradnja NE!
a ona fensi suvenirnica... bas se uklapa u srednji vek!
DA, ali iz svemirskog broda!
Nadam se da nece unistiti nasu dragu golubacku tvrdjavu!!!!!!

(ponedeljak, 14. sep 2009, 15:41) - anonymous [neregistrovani]

Ridan

Moja kuća se nalazi na oko 300 metara od Golubačkog grada i gotovo svaki dan gledam na tvrđavu ja sam oduševljen ovim projektom.
Ali, nadam se da neće izgledati kao na fotografiji jer to bi bio pravi kič i tvrđava bi bila nepovratno upropašćena. Smatram da spoljna fasada treba da ostane samo da se obradi a ne da se preko nje stavlja malter ili slično i da se pravi neka jeftina komercijalna građevina jer baš to će oterati goste. Treba forsirati nešto u etno stilu.
Takođe mislim da treba se rešiti i stena koje su nizvodno od tvrđave oko kilometar pale skoro do pola Dunava i uništile floru tog toka Dunava. Verovatno mnogi i ne znaju da se odatle pa do tvrđave Dunav kreće čas uzvodno čas nizvodno baš zbog tih stena koje su zagradile Dunav skoro do pola.

(ponedeljak, 14. sep 2009, 15:38) - veljko [neregistrovani]

To!

Napokon... jos da se napravi plan za obnovu svih rusevina, i zamkova, bilo bi super.

(ponedeljak, 14. sep 2009, 12:25) - anonymous [neregistrovani]

eh kamo srece

Smederevo trune moj prijatelju

(ponedeljak, 14. sep 2009, 12:22) - anonymous [neregistrovani]

Tvrđava

Bilo bi jako lepo da se ovaj projekat i realizuje. Na tom potezu od Golupca prema Milanovcu i Kladovu zaista ima šta da se vidi, priroda je prelepa i ima dobar turistički potencijal. Obnova tvrđave prvi dobar potez. Prosto je neverovatno da je kroz nju prolazi magistralni put i to kroz tunel u kome je nepregledna krivina i gde dva veća auta ne mogu da se mimoiđu.