Srbija želi da sasluša Purdu

Tihomir Purda će, na zahtev Srbije, biti saslušan u Tužilaštvu BiH 21. februara. Purda će biti i tema sastanka tužilaštava Srbije, Hrvatske i BiH 17. februara u Bijeljini.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saslušaće Tihomira Purdu na zahtev Višeg suda u Beogradu u ponedeljak, 21. februara, izjavio je u Mostaru njegov advokat Josip Muselimović.

"Usklađen je termin Purdinog saslušanja. To će biti u ponedeljak, 21. februara, u 9 sati. Na zahtev Višeg suda u Beogradu na osnovu međunarodne pravne pomoći Purda će biti saslušan u svojstvu osumnjičenog", rekao je Muselimović, javila je Hina.

U državnom tužilaštvu BiH je rečeno da Purdino saslušanje obavlja državni tužilac BiH, a da predstavnici suda koji traži saslušanje učestvuju kao posmatrači.

Advokat Purde je istakao da očekuje da će nakon ispitivanja srpsko pravosuđe odustati od krivičnog gonjenja njegovog klijenta, dodajući da su dokazi protiv njega prikupljeni na nezakonit način dok se nalazio u srpskom logoru i da se on ne može ni na kakav način povezati s navodnim ratnim zločinima u Vukovaru.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević će se 17. februara sastati u Bijeljini sa tužiocima Hrvatske i BiH, a jedna o tema razgovora biće i slučaj hrvatskog državljanina Tihomira Purde.

Portparol Tužilaštva Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u petak upućen zahtev da se odobri saslušanje Tihomira Purde u BiH. 

Purda je nalazi u pritovru od 5. januara, kad je na graničnom prelazu Orašje u BiH uhapšen na osnovu poternice Srbije, koja ga tereti za ratni zločin u Vukovaru 1991. godine. Hrvatsko državno tužilaštvo sprovelo je istragu na osnovu optužbi iz Srbije i zaključilo da Purda nije kriv, zbog čega Hrvatska nije mogla da traži njegovo izručenje.

Sud BiH odlučio je 9. februara da produži ekstradicioni pritvor Purdi do šest meseci, kako bi dobio potrebno vreme da odluči o zahtevu za njegovo izručenje Srbiji, jer bi mu 14. februara isteklo maksimalnih 40 dana pritvora.

Odluku o mogućem izručenju doneće krivično veće Suda BiH, a konačnu reč o tome imaće ministar pravde BiH.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво