Podeljena BiH ne može biti članica EU

Nikakva podeljena Bosna i Hercegovina ne može biti članica Evropske unije, izjavio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana. Institucije BiH moraju funkcionisati.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana rekao je da se "moraju uložiti svi napori za integraciju BIH u EU".

"Nikakva podeljena BiH ne može biti članica Unije. Stoga svi moraju raditi na tome da prorade institucije BiH", izjavio je Solana za TV Federacije BiH, izrazivši nadu da će BiH primeniti Sporazum sa EU o stabilizaciji i asocijaciji.

"I dalje ćemo Bosni i Hercegovini nuditi evropsku perspektivu, ali i BiH mora sprovesti potrebne reforme. Iako je u protekloj godini bilo koraka u pravom smeru, bilo je i nacionalističke retorike koja neće dovesti do boljeg razumevanja među narodima i entitetima u BiH", izjavio je Solana.

Solana je ukazao da bi svi lideri u BiH trebalo da ulože napor da bi se stanje poboljšalo, naglasivši da i SAD i EU smatraju da BiH treba da postane članica EU, "a da bi se to postiglo, odgovorni političari moraju raditi u tom smeru".

Visoki predstavnik EU je zaključio rekavši da lideri BIH moraju da sarađuju u reformama i što pre reše dva važna pitanja: status Brčkog što treba utvrditi u Parlamentu BiH, i pitanje državne imovine.

Komentarišući sve učestalije napade na novinare u BiH, Solana je ukazao da svi moraju razumeti da je sloboda medija osnovna i da se mora poštovati uloga novinara.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво