Читај ми!

Krstić: Susret u Zagrebu pozitivan korak, ali ne treba preuveličavati

Tradicionalnom Božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu danas će prisustvovati potpredsednik Vlade Ivica Dačić i patrijarh srpski Porfirije. Najavljen je dolazak hrvatskog premijera i ministara. Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Krstić kaže da je to pozitivan korak, ali da ga ne treba preuveličavati. Potrebni su nam formalni sastanci, radne grupe za prevazilaženje otvorenih pitanja, ističe Krstić.

Božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća prisustvuju prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar za ljudska prava Tomislav Žigmanov, kao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Profesor FPN-a Milan Krstić kaže da to predstavlja pozitivan korak u odnosima Beograda i Zagreba, ali da ga ne treba preuveličavati, budući da, prema dostupnim informacijama, nisu predviđeni bilateralni sastanci.

"Da bismo išli napred potrebni su formalni sastanci, radne grupe koje će raditi na prevazilaženju otvorenih pitanja", naveo je Krstić.

Podseća da smo imali i simbolično značajnije događaje u prošlosti, poput sastanka tadašnje hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i Vučića u Zagrebu, koji je najavljivao mnogo, ali ipak nije bilo konkretnog koraka unapred.

Krstić smatra da bi saradnja u oblasti evrointegracija mogla da bude jedno od pitanja oko kojih bi dve zemlje najbrže mogle da se dogovore, a važnu ulogu u otopljavanju odnosa mogle bi da imaju manjine.

"Oko nekih pitanja se nećemo složiti, kao što je itnerpretacija događaja iz devedesetih, ali dobro je da se to stavi sada po strani", rekao je Krstić.

Komentarišući položaj Srba u Hrvatskoj, Krstić je rekao da je dobro što oni učestvuju u aktuelnoj vladi, ali da postoje i negativne poruke, poput izbacivanja ćirilice iz Vukovara, od strane lokalnih vlasti.

"Treba uspostaviti tolerantni dijalog, raditi na zaštiti srpskog identiteta na način da se očuva, bez bilo kakve šire političke zavrzlame", zaključio je profesor FPN-a.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво