Читај ми!

Дачић: Ако већ морамо живети заједно, онда да живимо у миру; Пленковић: Упркос тешком наслеђу, потребно помирење

У Загребу je одржан свечани божићни пријем Српског народног вијећа којем су присуствовали први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, министар за људска права Томислав Жигманов, као и хрватски премијер Андреј Пленковић. Ако већ морамо живети заједно, онда је ред да живимо у миру, поручио је Дачић.

Председник СНВ-а Милорад Пуповац захвалио је окупљенима на доласку и на томе што су, како је рекао, након 30 година од таквог окупљања у посебној прилици, захваљујући чињеници да представници влада Хрватске и Србије у овако значајном и важном саставу присуствују божићном пријему.

"Много се у ових 30 година променило у нашем окупљању, а још више се променило око нас, али не и то и да данашњи дан славимо, а сваки други дан живимо Бадњак и Божић мира", поручио је Пуповац.

Пуповац је рекао и да нису могли знати да ће након три деценије представници Срба из Хрватске и представници Хрвата из Србије "цртати златни мост између два народа и двије државе".

Позвао је да се утиша говор мржње.

"Треба превладати старе и избећи нове поделе. У таквом контексту је важно да се утиша говор мржње и свако ‘за дом спремни’ и свако вређање страдања једних од других, свако слављење ратних злочинаца као хероја и свако скандирање убиј Србина и Хрвата", поручио је Пуповац.

Свечаном пријему присуствовали су патријарх српски Порфирије, амбасадорка Србије у Загребу Јелена Милић, као и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.

Поред домаћина, председника СНВ-а Милорада Пуповца, на пријему су се обратили шеф српске дипломатије Ивица Дачић, као и хрватски премијер Андреј Пленковић.

Дачић је раније најавио да ће на позив СНВ-а присуствовати божићном пријему у Загребу, рекавши да је председник Србије Александар Вучић затражио да се ради на одлеђивању односа са Хрватском.

Сусрет у центру Загреба требало би да представља први мали корак ка отопљавању односа две државе које још имају отворена питања, попут несталих лица током ратова деведесетих, суђење за ратне злочине, питање граница и друго.

Дачић је уочи пута рекао да то што Београд и Загреб имају различита гледишта о одређеним политичким питањима не треба да спречава две државе да унапређују односе.

У Загребу је јуче потписана декларација о сарадњи Срба из Хрватске и Хрвата из Србије.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво