Čitaj mi!

Podgorica: Crnoj Gori od EU 30 miliona bespovratnih sredstava za podršku energetici

Evropska unija će u januaru obezediti Crnoj Gori bespovratna sredstva u iznosu od 30 miliona evra za podršku energetici, saopštila je danas ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa na sastanku sa ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Popa i crnogorski ministar za kapitalne investicije Ervin Ibrahimović razgovarali su o pitanjima od zajedničkog interesa u vezi s energetskim i transportnim agendama i celokupnom političkom situacijom.

Kako je saopšteno, Popa je još jednom potvrdila da Evropska komisija obezbeđuje za svojih šest partnera sa Zapadnog Balkana paket energetske podrške od milijardu evra.

"U okviru tog plana, EU će u januaru naredne godine obezbediti bespovratna sredstva u iznosu od 30 miliona evra u korist građana Crne Gore. Osnovni cilj je da se ublaži uticaj visokih tržišnih cena energije kako bi se zaštitila mala preduzeća i ugrožena domaćinstva", navela je Popa.

Popa i Ibrahimović razgovarali su i o potrebi da počne sa radom funkcionalno "dan-unapred" tržište električne energije, kao i o potrebi uvezivanja sa susednim tržištima, ubrzavanja prelaska na tržišne šeme podrške za obnovljivu energiju. Razmenili su mišljenja i o potrebi usvajanja zakona o bezbednosti snabdevanja naftnim derivatima i uspostavljanja organa za skladištenje obaveznih rezervi nafte.

"Sve su to prioriteti koji su navedeni u godišnjem izveštaju o pristupanju Crne Gore i koji su ključni za energetsku bezbednost zemlje u aktuelnom geopolitičkom kontekstu", kazala je Popa.

Ona je sa Ibrahimovićem razgovarala i o pitanjima saobraćaja, odnosno drumskim i železničkim vezama.

"Dogovorili smo se da nastavimo kontakte između EK i Crne Gore, kako bismo osigurali oprezno korišćenje javnih finansijskih sredstava i puno poštovanje ekoloških i drugih standarda EU", kazala je Popa. Ona je Ibrahimoviću ponovila i da EU sa zabrinutošću prati domaću političku situaciju i njen uticaj na reforme.

Podgorički mediji prenose da je Popa istakla da svi politički akteri traba da se koncentrišu na stvaranje konsenzusa i da se uzdrže od bilo kakvog delovanja koje bi moglo dodatno produbiti institucionalnu krizu i potkopati demokratske institucije.

"Napredak Crne Gore u pristupanju EU zahteva od svih političkih aktera da podrže funkcionalnost pravosudnih i demokratskih institucija", zaključila je Popa.