Читај ми!

Šmit nametnuo izmene Izbornog zakona u BiH

Visoki predstavnik Kristijan Šmit večeras je, posle zatvaranja birališta na izborima u BiH, nametnuo izmene Izbornog zakona. Izmene, napomenuo je, neće uticati na glasove koje su građani dali na danas održanim izborima. Mere će unaprediti funkcionalnost institucija u Federaciji BiH i osigurati da građane zaista predstavljaju oni koje su izabrali, istakao je Šmit.

Kristijan Šmit je večeras iskoristio bonska ovlašćenja i nametnuo izmene Izbornog zakona BiH, javlja Kliks.

Izmene neće uticati na glasove koje su građani dali na danas održanim izborima, istakao je Šmit u pismu u kojem građanima zahvaljuje i čestita im na izborima.

Za sudbinu zemlje je, kaže, ključno da više ne bude blokada.

"Zbog toga sam nametnuo mere koje će unaprediti funkcionalnost institucija u Federaciji BiH. One će omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i osigurati im da ih zaista i predstavljaju oni koje su izabrali", istakao je Šmit.

Izmene se, napominje, ne odnose na direktne izbore, već na postizborne pregovore o stranačkim koalicijama te uspostavljanje indirektno izabranih tela.,

"Velika reforma Izbornog zakona i dalje neophodna" 

"Da budem jasan, ovo nije i ne može biti velika reforma Izbornog zakona koja je još uvek neophodna i naširoko diskutovana. Snažno preporučujem da se ove dve stvari posmatraju odvojeno. Taj posao tek treba da se obavi i ja sam spreman uraditi svoj deo kako bih to podržao", dodao je Šmit.

Ovo, takođe, nije implementacija odluka državnih i međunarodnih sudova. "To je i dalje neophodno učiniti što je pre moguće. Da sam mogao, odnosno da imam pravo da to uradim, ja bih to već uradio. Međutim, pravo da se menjaju odredbe dejtonskog ustava države je isključivo pravo Parlamenta BiH", ističe Šmit.

"Uvode se mehanizmi za deblokadu i strogi rokovi" 

Odlukama se, objašnjava Šmit, uvode mehanizmi za deblokadu i strogo utvrđeni rokovi, čime će se osigurati funkcionalnost Federacije BiH.

"Mnoge procedure su pojednostavljene. Uvedeni su rokovi. I postoje posledice u slučaju ignorisanja ovih rokova. Nakon današnjih odluka, nijedna politička stranka, niti bilo koji izabrani zvaničnik, neće više moći držati Federaciju za taoca", poručuje visoki predstavnik.

Prema njegovim rečima, postoji potreba da konstitutivni narodi zadrže svoje zaštitne mehanizme, a da istovremeno ti zaštitni mehanizmi ne mogu biti upotrebljeni za paralizu sistema.

"Ovom odlukom sam povećao broj delegata u Domu naroda. Time se omogućava raspodela mandata tako da se ispravlja prezastupljenost svakog od tri konstitutivna naroda u nekim kantonima o čemu je bilo reči u slučaju Ljubić te u nekim drugim presudama. Takođe, sada po prvi put Ostali iz svih kantona mogu biti zastupljeni u Domu naroda Federacije BiH", dodaje Šmit.

Kako je saopštila kancelarija Visokog predstavnika, odluka će pomoći da se spreči zloupotreba vitalnog nacionalnog interesa specifikovanjem delokruga pitanja koja mogu biti predmet pozivanja na vitalni nacionalni interes, čime će se eliminisati neograničena i neodređena kategorija interesa, te osigurati da svako pozivanje na vitalni nacionalni interes bude predmet razmatranja od Veća za vitalni nacionalni interes.

Izmenama Izbornog zakona i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, Šmit je povećao broj delegata u Domu naroda Federacije BiH na 80, a klub svakog konstitutivnog naroda na 23 delegata, piše Kliks.

Visoki predstavnik je tehničke izmene izbornog zakona nametnuo još krajem jula, napominjući da je političke izmene samo stavio na čekanje, jer želi da bosanskohercegovačkim političarima pruži još jednu šansu za dogovor, koji nije postignut.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво