Читај ми!

Цвијановић, Бећировић и Комшић изабрани за чланове Председништва БиХ; Додик тврди да води, Тривић прогласила победу

После општих избора у Босни и Херцеговини у току је бројање гласова. СНСД прогласио је победу Жељке Цвијановић за српског члана Председништва БиХ. За бошњачког члана Председништва изабран је Денис Бећировић, а за хрватског Жељко Комшић. Када је реч о председнику Републике Српске, странке саопштавају опречне информације о томе ко је у предности. Милорад Додик тврди да води; Јелена Тривић прогласила победу.

Цвијановићева захвалила грађанима Српске на подршци

Кандидат СНСД-а за српског члана Председништва БиХ Жељка Цвијановић захвалила је грађанима Српске на подршци.

"Када је реч о изборима за председника Републике Српске, ми смо убеђени у победу", рекла је Цвијановићева.

Опширније Краће

Додик: Разлика у моју корист је недостижна и тренутно расте

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да је ова странка постигла максималан и добар резултат и да је он освојио 235.692 гласова, а кандидат ПДП-СДС за председника Српске Јелена Тривић 209.167.

"Задовољан сам и срећан због резултата избора, разлика у моју корист је недостижна и тренутно расте", рекао је Додик.

Каже да очекује да ће на крају бројања имати 40 хиљада гласова више од Тривићеве.

Истакао је и да је несумњива победа Жељке Цвијановић за српског члана Председништва БиХ.

"Што се тиче избора за председника Републике Српске, ми се трудимо да дамо тачне податке" рекао је Додик, наводећи да има недостижну предност, али да ће сачекати потпуне податке пре проглашења победе.

Фото РТРС
Опширније Краће

СНСД: Додик води са 26.000 гласова разлике

Око поноци у изборни штаб СНСД-а стигли Милорад Додик и Жељка Цвијановић. Пола сата касније почела је музика, а из странке најављују да ће се ускоро обратити са најновијим подацима. У међувремену, кажу, Додик води са 26.000 гласова разлике, јавља извештач РТС-а

На конференцији за новинаре у овој странци саопштили су да на основу 73 одсто пребројаних гласова Додик има 213.000, а Тривићева 180.000 гласова.

Кандидат СНСД-а за председника Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас да има више од 25.000 гласова предности у односу на кандидата ПДП-а Јелену Тривић, што је довољно за победу, преноси РТРС.

Додик је у обраћању чланству у страначким просторијама у Бањалуци рекао да је кандидат СНСД-а за српског члана Председништва БиХ Жељка Цвијановић победила кандидата СДС-а Мирка Шаровића. 

Опширније Краће

Јелена Тривић прогласила победу

Председник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да од укупног броја пребројаних гласова разлику немогуће стићи и да је њихов кандидат Јелена Трвић председник Републике Српске.

"Ово је победа народа. Пуног срца могу рећи да смо имали тешку кампању, али веровала сам у Бога и народ Републике Српске", поручила је Тривићева. 

Фото РТРС
Опширније Краће

ЦИК саопштио податке о члановима Председништва БиХ

Према прелиминарним незваничним резултатима ЦИК-а Српски члан Председништва БиХ: кандидат СНСД-а Жељка Цвијановић има121.731 или 51,65 одсто, кандидат СДС-а Мирко Шаровић 86.797 или 36,94 одсто, кандидат ДНС-а Ненад Нешић 13.869 или 5,88 одсто и кандидат "Уједињени за слободну БиХ" Војин Мијатовић 10.182 или 4,32 одсто.

Бошњачки члан Председништва БиХ кандидат уједињене опозиције Денис Бећировић 162.053 гласа или 55,78 одсто, кандидат СДА Бакир Изетбеговић 114.186 или 39,31 одсто.

Хрватски члан Председништва БиХ кандидат ХДЗ-а Борјана Кришто 117.147 или 51,36 одсто, кандидат ДФ-а Жељко Комшић 110.928 или 48,64 одсто.

ЦИК на конференцији за новинаре после поноћи није саопштио податке о гласовима за председника РС.

Опширније Краће

Подаци СНСД-а и ПДП-а у поноћ и даље опречни

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је да је ивјесна побједа кандидата ове странке за српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић.

Када је реч о изборима за председника Републике Српске, Ковачевић је рекао да је још рано за проглашење победе, али да је сигуран да ће победник бити кандидат СНСД-а Милорад Додик.

Међутим, председник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је на основу 72,3 одсто обрађених бирачких места, односно пребројаних 461.825 гласова кандидат ове странке за председника Републике Српске Јелена Тривић освојила 236.561, а кандидат СНСД-а Милорад Додик 225.265 гласова.

У изборном штабу ПДП-а уверавају да Јелена Тривић води са 11.000 разлике у гласовима на основу 2/3 обрађеног узорка. Кажу да ће ускоро прогласити њену победу у трци за Председника РС. 

Опширније Краће

СНСД: Цвијановић освојила више од 270.000 гласова

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је да је обрађено 82 одсто бирачких места и да је кандидат за српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић освојила преко 270.000 гласова, док је кандидат СДС-ПДП Мирко Шаровић освојио око 180.000 гласова.

Кандидат СДС за српског члана Предсједништва БиХ Мирко Шаровић рекао је да ће сачекати коначне резултате пре честитке противкандидату Жељки Цвијановић. 

Када је реч о изборима за председника Републике Српске, Ковачевић је рекао да је обрађено око 51 одсто бирачких места, кандидат СНСД-а Милорад Додик има око 54 одсто освојених гласова, а кандидат СДС-ПДП Јелена Тривић око 45 одсто.

Опширније Краће

Извештај Драгане Биберовић (23.20)

ФБиХ - Комшић прогласио победу, Бећировић има предност испред Изетбеговића

Жељко Комшић има убедљиву предност у односу над Борјаном Криштом у избору за члана Председништва БиХ из реда хрватског народа.

Комшић је у свом Изборном штабу прогласио победу, а подаци после пребројаних 74,65 одсто листића, односно 647.751 гласова од укупно 867.750 говоре да је Комшић добио 70,30 одсто, а Борјана Кришто 29,7 одсто.

Када је у питању бошњачки члан Председништва БиХ, води кандидат уједињене опозиције Денис Бећировић са 56,15 одсто, испред кандидата СДА Бакира Изетбеговића, који има 39,09 одсто.

 

Опширније Краће

СНСД: Додик има више од 100.000 гласова; ПДП: Тривићева води

На 900 пребројаних бирачких места, кандидат СНСД-а за председника Републике Српске Милорад Додик освојио је 100.940 гласова, а кандидат ПДП-а Јелена Тривић има 82.909 гласова, подаци су СНСД-а.

Из ПДП-а, пак, тврде да Тривићева води.

 

Опширније Краће

СНСД: На основу 75 одсто обрађених бирачких места Цвијановић води

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је да је настављен тренд подршке кандидатима СНСД-а.

Ковачевић је навео да је обрађено 75 одсто бирачких места и да је кандидат за српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић освојила око 240.000 гласова, док је кандидат СДС-ПДП Мирко Шаровић освојио око 160.000 гласова.

Када је реч о изборима за председника Републике Српске, Ковачевић је рекао да је обрађено око 27 одсто бирачких места, кандидат СНСД-а Милорад Додик има око 56 одсто освојених гласова, а кандидат СДС-ПДП Јелена Тривић око 44 одсто.

 

Опширније Краће

ПДП: Јелена Тривић води за председника РС

Иборни штаб ПДП-а саопштио је на узорку од 184.713 гласова или око 29,5 одсто да кандидат за председника Републике Српске Јелена Тривић има 53,1 одсто, односно 98.624 гласа, а кандидат СНСД-а Милорад Додик 45,3 одсто.

"Дакле трендови показују да је предност Тривићеве око 14.000 гласова", рекао је лидер ПДП-а Бранислав Бореновић.

Он је рекао да у Бањалуци велика предност Тривићева износи више од 5.000 гласова.

Опширније Краће

СНСД близу проглашења победе Жељке Цвијановић

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је да је СНСД близу проглашења победе кандидата за српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић.

Ковачевић је навео да је обрађено 65 одсто бирачких места и да је Цвијановићева освојила више од 200.000 гласова, док је кандидат СДС-ПДП Мирко Шаровић освојио око 130.000 гласова.

Када је реч о изборима за председника Републике Српске, Ковачевић је рекао да је обрађено мање гласова, али да на основу пребројаних 18 одсто бирачких места, кандидат СНСД-а Милорад Додик има око 57 одсто освојених гласова, а кандидат СДС-ПДП Јелена Тривић око 40 одсто.

Фото РТРС
Опширније Краће

НДП и ДЕМОС: Цвијановић убедљиво води за српског члана Председништва БиХ

Лидер НДП-а Драган Чавић рекао је да је недостижна предност кандидата СНСД-а за српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић.

Сличне податке изнео је и ДЕМОС. "Наши подаци указују на убедљиву предност кандидата СНСД-а за српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић", речено је у ДЕМОС-у.

Опширније Краће

ЦИК: Излазност 50 одсто

На Општим изборима у Републици Српској и Федерацији БиХ излазност износи 50 одсто или 1.644.044 од укупног броја бирача, саопштио је ЦИК на конференцији за новинаре. 

У Републици Српској гласало је 638.076 бирача или 53 одсто, у ФБиХ 973.653 бирача или 48 одсто, док је у Брчком дистрикту гласало 32.315 бирача или 44 одсто. 

У току изборног дана забиљежена су 52 инцидента на биралиштима, од тога 26 у ФБиХ, 21 у Српској, и пет у Дистрикту Брчко. 

 

Опширније Краће

Бећировић и Комшић воде у Федерацији БиХ

Кандидат уједињене опозиције за бошњачког члана Председништва БиХ Денис Бећировић повећао је своју предност након 27 одсто пребројаних гласова.

Према подацима СДА, Бећировић сада има 51,39 одсто или 75.295 гласова, Бакир Изетбеговић 44,65 одсто или 65.417 гласова, а Мирсад Хаџикадић има 3,96 или 5.807 гласова.

Када је реч о избору члана Председништва из хрватског народа, према изворима СДА-а, води Жељко Комшић са 58,9 одсто или 47.007 гласова, док Борјана Кришто има 41,1 одсто или 32.796 гласова, преноси РТРС.

Опширније Краће

Странке излазе са првим проценама.

Извештач РТС-а јавља да странке у БиХ излазе са првим проценама резултата гласања.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је на другој конференцији вечерас Изборног штаба странке да се наставља тренд подршке кандидатима СНСД-а.

У трци за српског члана Председништва каже води Жељка Цвијановић, кандидат СНСД-а. На основу 23 одсто обрађених бирачких места и освојила више од 60 одсто гласова, а кандидат опозиције Мирко Шаровић око 35 одсто.

"Ради се о озбиљној предности и озбиљном тренду. Веома брзо прогласићемо победу Жељке Цвијановић за новог српског члана Председништва БиХ", рекао је Ковачевић.

Он је навео да је настављен тренд поршке и кандидату СНСД-а Милораду Додику за председника Републике Српске.

"На основу пет одсто обрађених бирачких места, Додик има више од 60 одсто гласова" рекао је Ковачевић.

Претходно је одржана конференција за новинаре у штабу ПДП-а. Игор Црнадак рекао је да су у овој странци уверени у победу Јелене Тривић за председника Републике Српске. Поручио је како власт СНСД-а одлази у прошлост и да кандидаткиња ове странке за председницу Српске Јелена Тривић води у односу на Милорада Додика.

Опширније Краће

ПДП: Уверени смо у победу Јелене Тривић

На првој конференцији за новинаре ПДП-а Игор Црнадак рекао је да су у овој странци уверени у победу Јелене Тривић за председника Републике Српске.
Опширније Краће

СНСД: Цвијановић и Додик у вођству

Портпарол Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Радован Ковачевић рекао је да је на основу око 150 обрађених бирачких места на данашњим изборима видљив тренд подршке кандидату те странке за српског члана Председништва БиХ Жељки Цвијановић.

Он је у изјави за РТРС додао да на основу 5 одсто обрађених бирачких места у трци за преседника Републике Српске води кандидат СНСД-а Милорад Додик.

"Оно што можемо да приметимо је да ће излазност бити мања него 2018. године, али уверени смо да ће СНСД изборити убедљиву победу и то на свим нивоима. Такви су нам сви подаци и извештаји са терена", рекао је Ковачевић.

 

Опширније Краће

Кликс: Шмит у изборној ноћи наметнуо измене Изборног закона у БиХ

Високи представник Кристијан Шмит искористио је вечерас бонска овлашћења и наметнуо измене Изборног закона Босне и Херцеговине, јавио је сарајевски портал Кликс.

У писму грађанима Шмит захваљује и честита грађанима БиХ на изборима, а онима који, како каже, имају лошу намеру, поручио је да су демонстрирали лоше понашање.

"Имајте на уму да ћемо искористити сва расположива средства да то откријемо и казнимо", поручио је високи представник.

Шмит је конференцију за новинаре овим поводом заказао за 21 сат.

Опширније Краће

ЦИК: Изборни дан протекао успјешно

У БиХ су данас одржани Општи избори, а изборни дан протекао је успешно, рекао је вечерас члан Централне изборне комисије БиХ Владо Рогић.
Опширније Краће

Најзанимљивија трка за председника Српске и трочлано Председништво БиХ

Пре нешто више од пола сата затворена су биралишта у Босни и Херцеговини. На деветим општим зборима од проглашења независности, грађани у Републици Српској и Федерацији бирали су кандидате за више од 500 функција на свим нивоима власти. Најзанимљивија је трка за председника Српске и трочлано Председништво БиХ.

Изборни дан у Бањалуци прати извештач РТС-а Драгана Биберовић. ЦИК је саопштио да је до 15 часова гласало 35 одсто грађана. На биралиштима су забележене и одређене неправилности, у РС нешто више него у Федерацији БиХ - од тога да бирачка места нису отворена на време до хапшења одређених људи који су доносили на биралишта већ попуњене гласачке листиће у Новом Граду у РС. Било је и покушаја да се сниме гласачки листићи у Источном Сарајеву, што је од ове године забрањено.

У једном селу надомак Бјељине 80 особа је пријавило да су слепи, што им је омогућило да дођу са другом особом на гласачко место која ће уместо њих гласати, а до пре неколико дана нису имали проблем са видом, јавља извештач РТС-а. 

Дешавале су се и туче. Изборе је пратило чак 60.000 посматрача. 

Гласали су и кандидати за функције у РС. 

Кандидат за председника Републике Српске Милорад Додик рекао је да они који добију ове изборе биће у додатној обавези народу да у неугодним временима у свету и Европи нађу најбоља могућа решења, да дају одговоре на изазове који ни мало неће бити лаки.

"У сваком случају мислим да је народ разумео да је једино окупљање мир, стабилност може осигурати сигурну будућност", рекао је Додик након што је гласао.

Кандидат за председницу РС Јелена Тривић напоменула је да је мислила да ће њени политички опоненти понудити кандидата кога ће теже да победи.

"Они су се одлучили за кога су се одлучили. Очекујем убедљиву победу над својом противкандидатом, очекујем то и за Шаровића са којима сам заједно прошла кампању. И то је то што могу поручити, оптимиситчно чекам изборни резултат", навела је Тривићева после гласања.

Гласало се и за чланове Председништва БиХ.

Након што је гласала Жељка Цвијановић, кандидат за српског члана Председништва БиХ рекла је да желе да бирају своје представнике, а представници треба да имају одговорност према онима који су их бирали и то је најважнија порука.

"Свима желим много среће, желим РС да се стабилно креће кроз све ове изазове који се данас назиру и препознају и сигурна сам да ћемо у томе успети.", навела је Цвијановићева.

Мирко Шаровић, кандидат за српског члана Председништва БиХ верује да је ово време када ће грађани БиХ да гласају за себе и да размишљају о себи и својој будућности.

"Уверен сам да увек дође тренутак када грађани желе више и боље", напоменуо је Шаровић после гласања.

Са оним ко постане српски члан председништва функцију ће делити још два члана Председништва - босански и хрватски. 

Лидер СДА Бакир Изедбеговић рекао је да верује да ће његова странка освојити више гласова него у претходном изборном циклусу и да се нада да ће он бити нови члан Председништва БиХ.

Његов главни политички противник у трци за Председништво БиХ је кандидат уједињене опозиције Денис Бећировић. Бећировић је рекао да данас треба да говоре људи, а не политичари.

Из редова Хрвата Борјана Кришто је рекла да се узда у демократски процес. Жељко Комшић је истакао да је изборни процес само успорио неке тешке политичке одлуке о којима БиХ треба да расправља и да јој је потребна власт која може да одлучује хладне главе. 

Извештај Драгане Биберовић
Опширније Краће

Затварају се биралишта, први незванични резултати око 21

Биралишта у Босни и Херцеговини, уз неколико изузетака, затворена су у 19 сати, чиме је и службено окончан процес гласања на овогодишњим Општим изборима у БиХ.

Сада следи бројање гласова, а први незванични резултати требали би бити познати већ око 21 сат, док ће Централна изборна комисија БиХ прелиминарне резултате саопшити на прес конференцији у поноћ, преноси Кликс.

Опширније Краће

Право гласа на општим изборима могло је да искористи 3.368.666 бирача. На гласачким листићима су била 72 политичке странке, 17 независних кандидата и 38 коалиција.

Бирају се три члана Председништва БиХ, посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, председник и два потпредседника Републике Српске, посланици у Народној скупштини РС и Представничком дому Парламента Федерације БиХ, као и нове скупштине кантона.

Чланови Председништва БиХ бирају се у две изборне јединице - у Федерацији БиХ, где се бирају два члана, један из реда бошњачког и један из реда хрватског народа, и Републици Српској, која бира српског члана.

За чланове Председништва БиХ кандидовано је 10 кандидата, по пет из оба ентитета.

За хрватског, односно бошњачког члана кандидовали су се Борјана Кришто (ХДЗБиХ) и Жељко Комшић (ДФ), те Денис Бећировић (СДП), који је добио и подршку 10 опозиционих странака, Бакир Изетбеговић (СДА) и Мирсад Хаџикадић из Коалиције за прогрес.

За српског члана у трци су Жељка Цвијановић, Мирко Шаровић, Војин Мијатовић, Ненад Нешић и Борислав Бијелић.

За председника Републике Српске пријављен је 31 кандидат. Према анкетама, највише шанси за победу имају актуелни српски члан Председништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик и Јелена Тривић из Партије демократског прогреса (ПДП).

Централна изборна комисија је саопштила да је на праћењу изборног процеса ангажовано више од 50.000 редовног и ванредног особља изборне администрације.