Читај ми!

Цвијановић, Бећировић и Комшић изабрани за чланове Председништва БиХ; Додик тврди да води, Тривић прогласила победу

После општих избора у Босни и Херцеговини у току је бројање гласова. СНСД прогласио је победу Жељке Цвијановић за српског члана Председништва БиХ. За бошњачког члана Председништва изабран је Денис Бећировић, а за хрватског Жељко Комшић. Када је реч о председнику Републике Српске, странке саопштавају опречне информације о томе ко је у предности. Милорад Додик тврди да води; Јелена Тривић прогласила победу.

Право гласа на општим изборима могло је да искористи 3.368.666 бирача. На гласачким листићима су била 72 политичке странке, 17 независних кандидата и 38 коалиција.

Бирају се три члана Председништва БиХ, посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, председник и два потпредседника Републике Српске, посланици у Народној скупштини РС и Представничком дому Парламента Федерације БиХ, као и нове скупштине кантона.

Чланови Председништва БиХ бирају се у две изборне јединице - у Федерацији БиХ, где се бирају два члана, један из реда бошњачког и један из реда хрватског народа, и Републици Српској, која бира српског члана.

За чланове Председништва БиХ кандидовано је 10 кандидата, по пет из оба ентитета.

За хрватског, односно бошњачког члана кандидовали су се Борјана Кришто (ХДЗБиХ) и Жељко Комшић (ДФ), те Денис Бећировић (СДП), који је добио и подршку 10 опозиционих странака, Бакир Изетбеговић (СДА) и Мирсад Хаџикадић из Коалиције за прогрес.

За српског члана у трци су Жељка Цвијановић, Мирко Шаровић, Војин Мијатовић, Ненад Нешић и Борислав Бијелић.

За председника Републике Српске пријављен је 31 кандидат. Према анкетама, највише шанси за победу имају актуелни српски члан Председништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик и Јелена Тривић из Партије демократског прогреса (ПДП).

Централна изборна комисија је саопштила да је на праћењу изборног процеса ангажовано више од 50.000 редовног и ванредног особља изборне администрације.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво