Читај ми!

Optužnica za Petrovačku cestu – da li je Zagreb ponovo posegnuo za iskrivljenim ogledalom

Na odluku Apelacionog suda u Beogradu da potvrdi optužnicu protiv četvorice pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine u "Oluji" iz Hrvatske i dalje stižu oštre reakcije. Posle predsednika hrvatskog parlamenta, oglasio se i ministar branitelja. Ponavlja se stara mantra: zaštitićemo sve hrvatske generale. Iz Beograda retorsko pitanje: da li su to evropske vrednosti?

Više nema pravnih prepreka da se hrvatskim oficirima sudi u Srbiji, posle odluke Apelacionog suda. Kao i svaki prethodni potez srpskog pravosuđa i u ovom slučaju, stižu kritike i osude iz Hrvatske.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved optužuje Beograd da "pokušava izmeniti karakter domovinskog rata".

"To im neće uspeti. Međunarodni sud u Hagu doneo je jasnu ocenu ‘Oluje’. Zaštitićemo sve hrvatske generale, sve branitelje, časnike. Zaštitićemo ih čvrsto", ističe Medved.

Jače od Medvedove izjave, ipak, odjeknula je prethodna Gordana Jandrokovića, predsednika Hrvatskog sabora. Uz kategorično odbacivanje optužnice, poručio je da će Zagreb iskoristiti pregovore sa Unijom, kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerisati.

"Nažalost, takve izjave u formi otvorene najave i pretnje o blokadi evropskog puta Srbije, dokaz su da se i posle skoro deceniju od članstva Hrvatske u EU, nije pokazalo da su u hrvatskoj političkoj realnosti usvojene vrednosti dobrosusedstva, nema koraka ka regionalnom pomirenju i stabilizaciji, na koju je EU računala kad je Hrvatsku primila u članstvo", napominje se u saopštenju ministarke za evropske integracije u Vladi Srbije, Jadranke Joksimović.

Selektivna pravda i evropske vrednosti

Novinarka Ljiljana Smajlović osvrnula se i na Jandrokovićevu poruku da Srbija mora da se ponaša evropski, ako želi u EU.

Nama se sugeriše da je evropski da nas ne zanima Jasenovac, a da je evropski da nas interesuje pre svega Srebrenica. Gospodin Jandroković nije u pravu – evropski je i dići optužnice protiv ljudi koji su pobili nevine civile, kaže kolumnistkinja Nedeljnika.

U ranijim izjavama hrvatski zvaničnici osporavali su i univerzalnu nadležnost, po kojoj srpsko Tužilaštvo za ratne zločine može da sudi za zločine u bivšoj Jugoslaviji. Advokat iz Zagreba Anto Nobilo smatra da takve primedbe hrvatske strane ne stoje.

"Možemo reći da je nekorektno što Srbija u odnosu na Hrvatsku koristi univerzalnu jurisdikciju. Ali Srbija ima strašan argument, da 27 godina niko nije istražio ovaj zločin i utvrdio činjenice, pa ako ima elemenata, i procesuirao. Ni na zahteve Tužilaštva BiH, na čijoj se teritoriji sve dogodilo, Hrvatska nije odgovarala", napominje Nobilo.

Optužnica srpskog tužilaštva za ratne zločine tereti Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića za granatiranja izbegličke kolone koja je već prešla u BiH. U napadima na Petrovačkoj cesti i u mestu Svodna stradalo je 13 srpskih civila, od čega četvoro dece. Ranjene su 24 osobe.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи