Čitaj mi!

Potpisan Temeljni ugovor između države Crne Gore i SPC

Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve potpisan je u Podgorici. Patrijarh srpski Porfirije poručio je da je Temeljni ugovor bio potreban i državi i Crkvi. Premijer Crne Gore Dritan Abazović istakao je da nakon potpisivanja Temeljnog ugovora "nastavljamo dalje". Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da će pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore.

DF: Potpisivanjem Ugovora ispravljena nepravda prema SPC

Potpisivanjem Temeljnog ugovora ispravljena je velika nepravda i diskriminatorski odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) koja okuplja pravoslavne vernike u Crnoj Gori, smatraju iz Demokratskog fronta.

U saopštenju koje potpisuju lideri te partije Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević navode da je tim činom SPC postala ravnopravna sa svim ostalim tradicionalnim verskim zajednicama i pozdravili su potpisivanje ugovora.

"Potpisivanje ovog ugovora trebalo je davno završiti i čitava javnost zna da je to, što se tiče DF-a, bio imperativ i glavna obaveza vlade Zdravka Krivokapića. Međutim, jasno je da tad Krivokapić, Spajić i Milatović nisu imali dovoljno hrabrosti da potpišu sporazum sa SPC, zbog čega su glasači koalicije 'Za budućnost Crne Gore' bili prevareni i zbunjeni na duže staze od strane ovih samozvanih eksperata koji su se kleli u SPC i koji nikad ne bi postali ministri da nije bilo te iste crkve i saglasnosti našeg političkog saveza", navodi se u njihovom saopštenju.

Oni su ocenili da je sada najvažnije što imamo zaključen Temeljni ugovor, da je to pitanje konačno zatvoreno, kako bi se mogli posvetiti eliminisanju nagomilanih socioekonomskih problema.

"Potpisivanje Temeljnog ugovora je uspjeh svih nas koji smo se godinama borili za jednak status Srba i vjernika SPC sa svim drugim narodima i vjerskim organizacijama. S principijelnom upornošću smo, zajedno sa narodom, tražili rešavanje ovog važnog pitanja i od prethodne vlade Zdravka Krivokapića, kao i od ove Dritana Abazovića", kazali su oni.

Prema njihovim rečima, vrlo jasno su dali do znanja Abazoviću da je Temeljni ugovor pitanje svih pitanja. "Tražili smo da se poštuje izborna volja od 30. avgusta, i to smo činili beskompromisno, što je na kraju i rezultiralo današnjim činom potpisivanja".

"Svi mi koji smo bili dosledni i onda kada je to bilo teško, nepopularno, kad se krivično gonilo, kad su mnogi podlegali pritiscima sa raznih moćnih adresa, imamo razloga da budemo zadovoljni jer ovo nije zasluga neke tekuće, iznuđene vlade, već rezultat naše doslednosti.

Naš politički savez je decembra 2019. godine u Skupštini Crne Gore započeo ovu borbu koja je, nošena snagom vjere i SPC, kapitalizovana kroz veličanstvene litije u Crnoj Gori.

Osjećaj ponosa da smo učinili veliku stvar, danas krunisanu ovim istorijskim sporazumom, kroz vrijeme će se samo potvrđivati kao dokaz da kad u nešto snažno vjerujete, to će biti i ostvareno", saopštili su iz te partije.

Navode da DF nastavlja da vodi računa o prioritetima za oporavak i napredak društva i zaštitu interesa svih građana Crne Gore jer je danas "pravi trenutak da se okrenemo jedni drugima".

"Raduj se, Crna Goro! Sva prava svima", poručili su iz DF-a.

(Vijesti
Opširnije Kraće

Abazović: Danas je tužan dan samo za one koji žive u prošlosti

Premijer Dritan Abazović je Krivokapiću odgovorio da je danas tužan dan samo za one koji žive u prošlosti.

"Kada je riječ o evropskom putu, u EU ne postoji komesarijat za religijska pitanja, to što su dio propagande u Crnoj Gori, to je druga priča", rekao je Abazović.

Ponovio je da je Temeljni ugovor treba da se potpiše kako bi došli do usvajanja odluka za koje je potrebna podrška minumum 54 ili 49 poslanika.

"To sam rekao i prije mjesec dana, tada niste vjerovali. Sada imamo priliku da zatvorimo evropska pitanja", dodao je Abazović.

Poručio je da niko nije "upao" u Crnu Goru.

"Sami smo odlučili da bez velike pompe i gužve, bez želje da bilo koga ko možda drugačije misli o tom pitanju (Temeljnom ugovoru) provociramo ili uradimo nešto što bi nekoga dovelo do nelagode", istakao je premijer.

Istakao je da je spreman i da ide kući, ali da nije spreman da neko državu drži kao taoca.

"Mislili ste da će snaga jedne finansijske grupacije, koja je već počela kampanju preko kvaziportala, biti dovoljna da utiče na premijera da se pomjeri sa svog puta. To se neće desiti. Na izborima predviđam sunovrat te politike koju finansiraju ti centri moći. Volio bih da niste na tom brodu, ali mislim da su strukture vaše partije na tom brodu i zato treba da se sruši Vlada", kazao je Abazović.

(RTCG
Opširnije Kraće

Ranko Krivokapić: Ovo je dan koji nas je udaljio od Evropske unije

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić istakao je na sednici Vlade da u briselskim krugovima ne postoji razumevanje zašto se u ključnom momentu potpisuje Temeljni ugovor sa SPC i dovodi u pitanje istorijska šansa.

On je, citirajući interni dokument iz Brisela, koji još zvanično nije stigao u Ministarstvo, rekao da je takav odnos prema istorijskoj šansi jedan od razloga zbog kojeg je trenutni Nacrt izveštaja Evropske komisije Crnoj Gori za 2022. godinu prilično negativan.

"Mnogo što je učinjeno u istoriji ove države na prevaru, a ovo ulazi u dio tih istorijskih prevara. Zato ovo nije običan dan, dobar dan. Zato je ovo dan koji nas je udaljio od EU", rekao je Krivokapić komentarišući potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC.

Srećom, kako je kazao, u demokratiji postoje nagrada i sankcija za greške i uspehe.

On je kazao da je cilj ugovora sa SPC bio da se zaustavi put Crne Gore ka EU.

"Prvi put je crkva u prioritetima druge države postala sredstvo, a ne osnovni cilj – sredstvo da se zaustave evropske integracije Crne Gore", poručio je Krivokapić.

Istakao je da mu je žao što je propuštena prilika da već do novembra završe sledeću fazu evropskih integracija.

Naveo je da će Crna Gora izgubiti mesece u izbornoj kampanji i da će se sve vratiti na sukob, a ne na dogovor.

Krivokapić je u odgovoru kazao da je premijer izneo prošlost kao primarnu temu i da to misle evropski partneri.

"Istorijski, vi ste to stavili ispred evropskog puta Crne Gore. Nije isto katolička crkva, islamska zajednica i ostale vjerske zajednice u Crnoj Gori. Da prekinemo s tom prevarom, jer one nisu došle u Crnu Goru aneksijom Crne Gore, nisu uzele kulturna dobra Crne Gore, nego su bile tu, iza Kraljevine Crne Gore i dan-danas. Ova vjerska zajednica je došla ukidanjem ustavne, autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, nasilnom aneksijom Crne Gore. Uzela je tuđe, odnosno naše. Nezakonito drži kulturno-istorijske spomenike Crne Gore", rekao je Krivokapić.

(RTCG
Opširnije Kraće

Zaseda Vlada Crne Gore

U toku je sednica Vlade Crne Gore.

Glavna tema je, kako se i očekivalo, potpisivanje Temeljnog ugovora, iako ta tema nije bila u  dostavljenom dnevnom redu od preko 20 tačaka. 

Sednicu uživo prenosi Radio-televizija Crne Gore i Parlamentarni kanal.

Direktan prenos sednice Vlade Crne Gore

Patrijarh Porfirije: Ugovor bio potreban i državi i Crkvi, nismo hteli ništa više od bilo kog građanina

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da je Temeljni ugovor nešto što je bilo potrebno državi Crnoj Gori, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Rekao je da Crna Gora uvek može biti, kao što je kroz vekove bila, domaćinska kuća za sve ljude, sa koje god strane sveta da dolaze.

"Ja sam, pre svega, blagodaran Bogu danas, blagodaran Vama, gospodine predsedniče Vlade, na svim naporima koje ste uložili sa saradnicima da se peripetija koja traje od 2012. završi ovde, na svečan način, i da se potpiše Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve", rekao je Porfirije nakon potpisivanja dokumenta.

Pozdravio je sve građane Crne Gore, bez obzira na to "kojem se Bogu mole, ili mu se ne mole, kom narodu pripadaju".

"Toliko toga zajedničkog kroz vekove imamo, da je zaista luksuz da trošimo vreme na ono što nas razlikuje, i da povećavamo razlike međusobno. Vekovi su pokazali da smo jedni drugima potrebni i da jedni bez drugih ne možemo, a da sve možemo onda kad smo zajedno i kad u našim srcima ima mesta i za onoga drugoga", dodao je on.

Porfirije je kazao da je zahvalan na "ljudskom osećanju za ovo o čemu govorim".

"Za činjenicu da smo upućeni jedni na druge i jedni drugima potrebni. Zahvalan sam i svima koji su od 2012. dodali jedan kamičak u mozaik puta koji nas je doveo do ovoga. Zahvalan sam i onima koji se nisu uvek slagali da dođemo do ovoga momenta, oni su, možda i nesvesno, a Bog može svakoga da upotrebi ka dobru, doprineli da razumemo koliko je važno da se međusobno razumemo. Da još bolje razumemo koliko je važno da se borimo jedni za druge, da još dublje i bolje razumemo koliko smo jedni drugima potrebni, i koliko kad smo zajedno možemo praviti ogromne korake, i to u kratkom vremenu", naveo je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je kazao kako želi da izrazi i "molitveno osećanje ljubavi i zahvalnosti" u odnosu na dugogodišnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je preminuo pre dve godine.

Naveo je da je Amfilohije nailazio na prepreke i na one koji su hteli da ospore njegovo "osećanje Jevanđelja i potrebe spasenja svih ljudi, i osećanje činjenice da je čovek, ne samo biološko i istorijsko biće, nego stvoreno za večnost".

"On je učinio mnogo više nego bar mi iz Crkve, svi zajedno, da dođemo do ovog trenutka. Siguran sam da se on i danas sa nama raduje na nebu, i da su njegove molitve doprinele da mi jednostavno i brzo, otkada ste Vi na ovom mestu, pa i ja na svom, dođemo do ovog epiloga", rekao je Porfirije, obraćajući se predsedniku Vlade Dritanu Abazoviću.

Patrijarh je naveo da "nije bilo potrebno mnogo reči da se razumemo" da je ovakav ugovor nešto potrebno državi Crnoj Gori i SPC u Crnoj Gori.

"Zato što mi kao Crkva, u bilo kojoj državi da se nalazimo i u njoj imamo crkvenu jurisdikciju, podrazumeva se da hoćemo da poštujemo Ustav i zakone svake države. Zato mislim da je važno da i vi, poštujući Ustav i zakone Crne Gore, a i mi, nismo hteli ništa više od bilo kog građanina Crne Gore vezano za temu vere, niti smo imali ambicije da postignemo više od bilo koje drugo verske zajednice. Logično je i normalno da nam nije bilo drago da prihvatimo bilo šta što je manje od toga. Što važi za našu Crkvu i za sve vernike i zajednice u Crnoj Gori, mi se trudimo da gde god da se nalazimo kao crkva, ako postoje problemi kada su u pitanju druge verske zajednice po ovim pitanjima, da uvek rame iuz rame borimo se za prava te verske zajednice, da budu u istoj meri poštovana i primenjena kao i prava koja mi očekujemo za sebe", poručio je poglavar SPC.

Istakao je da cilj nisu prava radi prava, sa aspekta verskih zajednica.

"Za nas je pravo samo prostor i mogućnost da možemo u punoći, na temeljima Jevanđelja i sistemu vrednosti koja crpimo iz njega, doprinesemo izgradnji ne samo demokratskog, već ljudskog društva, sa ciljem da svi osećaju i doživljavaju jedni druge kao braću, kao pripadnike onoga u čemu smo svi jedno – deo ljudskog roda. Sve drugo dolazi nakon toga", rekao je patrijarh.

Zahvalio je Abazoviću i saradnicima na trudu i odlučnosti, ali i građanima Crne Gore.

"Verujem da se svi oni raduju, bez obzira na to u kojoj meri će to neko pokazati ili ne", naveo je patrijarh srpski Porfirije.

Opširnije Kraće

URA: Ne zabrinjavaju nas najave o izglasavanju nepoverenja Vladi

U Građanskom pokretu URA pozdravili su potpisivanje Temeljnog ugovora i rešavanje ovog decenijskog pitanja kojem je, kako naglašavaju, neosnovano pridat ogroman značaj. Poručuju i da ih ne zabrinjavaju najave o izglasavanju nepoverenja Vladi.

Kako navode u objavi na Tviteru, najave nekih partija koje podržavaju Vladu Crne Gore da će pokrenuti proces izglasavanja nepoverenja, ne zabrinjavaju.

"Za izglasavanje nepovjerenja Vladi neće imati većinu, jer vjerujemo da će Skupština Crne Gore i partije u njoj znati na pravi način da se odrede prema odgovornoj i racionalnoj državnoj politici, nasuprot netrpeljivosti, neosnovanim tenzijama, problemima i ekstremizmu", navode u pokretu URA.

Dodaju da su im u fokusu za dalje životne, egzistencijalne teme.

"Svjedočimo izvanrednoj turističkoj sezoni, borimo se za nove investicije i radna mjesta, bolju ekonomiju, veće plate i penzije, nove bolnice i puteve. To su teme koje interesuju većinu građana", poručuju iz pokreta.

Opširnije Kraće

SNP: Ispunili smo obećanje koje smo dali vernicima SPC

Socijalistička narodna partija Crne Gore (SNP) izrazila je zadovoljstvo što je danas potpisan Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

"Nakon niza problema i pokušaja opstrukcije realizacije ovog cilja, SNP sa ponosom ističe da smo ispunili svoj glavni prioritet koji smo postavili prilikom ulaska u 43. vladu", saopštili su oni.

Zahvalili su se premijeru Dritanu Abazoviću na odlučnosti i istrajnosti da ovo pitanje privede kraju, kao i patrijarhu srpskom Porfiriju i mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju na "maksimalnom doprinosu i konstruktivnim i dobronamernim sugestijama".

"SNP CG je na ovaj način ispunila obećanje koje je dala svim vjernicima SPC u Crnoj Gori, kao i našim biračima. Još jednom smo pokazali i dokazali da SNP drži do date riječi i da nikad nismo iznevjerili građane", kazali su iz te partije.

Očekuju, kako navode, da će sada započeti nova era u odnosima između države Crne Gore i SPC i da ćemo, rešavanjem ovog važnog pitanja, moći da se okrenemo i drugim prioritetima koji stoje pred Crnom Gorom.

(Vijesti
Opširnije Kraće

Abazović: Potpisan Temeljni ugovor, nastavljamo dalje

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je objavio na Tviteru da je potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, čime je, kako je naveo, "jedno važno pitanje stavljeno ad acta".

"Potpisan Temeljni ugovor. Jedno važno pitanje stavljeno ad acta. Nastavljamo dalje, fokus na boljem životnom standardu građana", napisao je Abazović nakon potpisivanja. 

Abazović je naveo da je ideja potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC stara i da mu je žao što se to nije realizovalo u prethodnom periodu.

"Međutim, Vlada Crne Gore je odlučna da svim vjerskim zajednicama dâ potpuno identična prava i mi smo srećni i zadovoljni ako smo to ovim činom danas doprineli. Vjerujem da se na ovaj način šalje poruka mira, tolerancije. Vjerujem da na ovaj način okrećemo novi list, da se okrećemo novim izazovima koji ne fale u našem društvu i našem okruženju, ali sve sa željom da na kraju zaista gradimo društvo pravde, gradimo društvo jednakosti i pravo koje tražimo za sebe da damo i drugima", rekao je Abazović.

Dodao je da veruje da je današnjim činom stavljena tačka na jedan izazov koji je stajao pred njima i zahvalio je svima koji su učestvovali u procesu potpisivanja Ugovora.

Opširnije Kraće

SD: Potpisana kapitulacija, Vlada treba da padne

Nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, Socijaldemokrate Crne Gore su poručile da vlada Dritana Abazovića mora da padne.

"Ukriveno, sramno, iza blind-vrata i džipova, kako se uostalom potpisuje svaka kapitulacija i akt izdaje, uz to sa lažnom informacijom od premijera da danas nije potpisivanje, danas je potpisan tzv. Temeljni ugovor i zato izdajnička vlada mora pasti! Makar sad, ako već dosad, iz nama nepoznatih razloga, nije", poručuju iz SD-a.

(RTCG
Opširnije Kraće

Milačić: Temeljnim ugovorom Crna Gora formalno konstatuje vekovni kontinuitet SPC na ovim prostorima

Potpisivanjem Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) formalno-pravno stavlja se tačka na višedecenijske nasrtaje na jedinu kanonski priznatu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, Srpsku pravoslavnu crkvu, rekao je predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić i dodao da je ta partija podržala potpisivanje Ugovora.

"Temeljnim ugovorom sa SPC država Crna Gora formalno konstatuje ono što istorija konstatuje vjekovima, a to je kontinuitet SPC na ovim prostorima, što je od ključne važnosti nakon decenija brutalnog negiranja ove notorne činjenice, gaženja elementarnih prava najveće vjerske organizacije u Crnoj Gori, pa i pokušaja otimanja svetinja", navodi se u saopštenju.

(Vijesti
Opširnije Kraće

DPS: Pokrećemo inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da će pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore.

U saopštenju se navodi da je inicijativa otvorena za sve one koji takođe smatraju da se Vlada neodgovorno odnosi prema nacionalnim interesima Crne Gore.

"Danas potpisani Ugovor, koji je protivan Ustavu Crne Gore, biće suspendovan odmah nakon izbora nove vlade", poručuju iz DPS-a.

Opširnije Kraće

Mitropolija crnogorsko-primorska potvrdila potpisivanje Temeljnog ugovora

Potpisivanje Temeljnog ugovora Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve potvrdila je i Mitropolija crnogorsko-primorska.

Ističe se da su, osim patrijarha srpskog Porfirija i premijera Crne Gore Dritana Abazovića, potpisivanju prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, ministar pravde u Vladi Crne Gore Marko Kovač, episkopi sremski Vasilije, zvorničko-tuzlanski Fotije mileševski Filaret, zahumsko-hercegovački Dimitrije i budimljansko-nikšićki Metodije.

Prisutni su bili i potpredsednik Vlade Vladimir Joković i ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Opširnije Kraće

Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisali su u Vili "Gorica" u Podgorici patrijarh srpski Porfirije i crnogorski premijer Dritan Abazović.

Abazović je na Telegramu objavio i fotografiju na kojoj se vide on i patrijarh srpski Porfirije dok potpisuju ugovor.

Potpisivanju Temeljnog ugovora prisustvovali su i crnogorski ministar pravde Marko Kovač i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Ni Vlada Crne Gore ni Srpska pravoslavna crkva nisu ranije zvanično najavili dolazak patrijarha Porfirija u Podgoricu i tačan datum potpisivanja Temeljnog ugovora nije bio javno saopšten.

Manja grupa građana protestovala je u blizini Vile "Gorica" protiv potpisivanja Temeljnog ugovora, a policija je blokirala prilaz Vili, prenose crnogorski mediji.

Ministar pravde Crne Gore Marko Kovač ranije je najavio da će Temeljni ugovor sa SPC biti potpisan u prvoj polovini avgusta, ističući da ne vidi potrebu da se bilo šta menja u tekstu tog dokumenta koji je usvojila Vlada Crne Gore.

Vlada Crne Gore usvojila je Temeljni ugovor 8. jula, a premijer Abazović i predsednik Crne Gore Milo Đukanović saglasili su se 19. jula da ugovor još jednom treba da provere pravni eksperti.