Читај ми!

Đukanović: Abazović rekao da se neće glasati o Temeljnom ugovoru

Sve partije koje su u deo Vlade su dobile uveravanje da se na prošloj sednici neće glasati o Temeljnom ugovoru sa SPC, već da će se samo otvoriti rasprava, rekao je crnogorski predsednik i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

Milo Đukanović, u intervjuu za RTCG, kaže da ih je to "upućivalo na zaključak da je premijer prihvatio sugestije".

Na pitanje da li to znači da ih je premijer Dritan Abazović prevario, Đukanović ističe da je on na sastanku rekao da će biti otvorena rasprava i da se Vlada neće izjašnjavati o tom aktu.

Ukazao je i da je Vlada napustila dogovor dajući prioritetnost sklapanju ugovora sa SPC u odnosu na nešto što su sporazumom definisani prioriteti prilikom formiranja vlasti, a to je pre svega bavljenje poslovima iz evropske agende.

Komentarišući izjavu premijera da se pojedini ne plaše Temeljnog ugovora već Evropola, Đukanović je ocenio da je reč o zameni teza.

"Pokušava se pustiti magla, da bi se pod plaštom fingirane borbe protiv kriminala i korupcije pokušale sakriti određene slabosti", poručio je Đukanović.

Abazović je takođe rekao da bez Temeljnog ugovora ne bi mogli da usvoje odluke za koje je potrebna podrška 49 ili 54 poslanika. Đukanović poručuje da odgovorna vlast ne sme da pristane na takve ucene.

"Neprihvatljivo je da se jedno pitanje, koje se svakako treba riješiti ali ne u ovom trenutku", istakao je Đukanović.

Naveo je da nije adekvatno bio upoznat sa sadržajem ugovora.

"Desetak dana ranije, u susretu sa premijerom dobio sam samo normativan dio, bez preambule koja sadrži važan dio ukupne političke priče. Da sam bio sa kompletnim tekstom, smatrao bih potpuno neadekvatnim da se o tim pitanjima povede sporadična priča", naglasio je Đukanović.

"Stvoriti uslove da dobijemo odgovornu političku Vladu"

Đukanović je podsetio da je Predsedništvo DPS-a odlučilo da ta stranka uskrati podršku Vladi premijera Dritana Abazovića i najavio da će u Skupštini Crne Gore nastaviti komunikaciju sa svim parlamentarnim partijama.

"Da li nezavisno od odnosa prema Vladi možemo da gradimo dvotrećinski ili tropetinski konsenzus u parlamentu, jer sada je parlament mjesto odlučivanja za pitanja od vitalno važnih pitanja za dalji napredak Crne Gore, to je prva tema o kojoj ćemo razgovarati. Druga tema je upoznavanje sa razlozima koji su nas doveli do ovakvog odnosa prema Vladi i traženje partnera kroz koju proceduru je realnije da i formalno delegitimišemo ovu Vladu i stvorimo uslove da Crna Gora u najboljem roku dobije političku Vladu koja će odgovorno upravljati Crnom Gorom u narednom periodu", rekao je Đukanović.

Cilj je, kako je istakao, da se dobije Vlada koja će štititi nacionalne interese Crne Gore.

"Možda ova Vlada može da dobije povjerenje nekog drugog. Ako dobije nema nikakvog problema. To je sve legitimno. Ako ne dobije, mi razgovaramo sa svim parlamentarnim partijama i sa DF-om, Demokratama, ovima sa kojima smo do sada bili u Vladinom aranžmanu", poručio je Đukanović.

"Sveštenička mreža SPC da se temeljno rekonstruiše"

Poručio je da nema sumnje da će SPC biti involvirana u politički život i podsetio da je Evropski parlament ove godine usvojio rezoluciju u kojoj spominje SPC kao promoter Rusije u regionu.

Pozdravio je odluku Sinoda SPC koji je zabranio episkopima uplitanje u dnevnu politiku, ali da "sveštenici i dalje kunu ljude u porodicama".

"Takvi ljudi dolaze kod mene. Kunu ih ako imaju takav ili ovakav politički stav. Biće potrebno malo više od jednog proglasa. Biće potrebno da se temeljno rekonstruiše sveštenička mreža SPC, jer znamo da je prethodno vrijeme donijelo jednu veoma lošu praksu, dovelo je do toga da su sveštenici SPC lica koja su prethodno učestvovala u raznim ratnim pohodima širom Jugoslavije koji su podržavaoci ili čak i akteri počinjenih zločina i koji misle da ih sveštenička odora štiti", naveo je Đukanović.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво