Читај ми!

Абазовићева Влада више нема подршку ДПС-а

Председништво ДПС-а Црне Горе одлучило је да та странка ускрати подршку влади премијера Дритана Абазовића, саопштено је после седнице. Председник Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић и чланови председништва те партије расправљали су на седници о даљим потезима након што је Влада у петак усвојила Предлог Темељног уговора са СПЦ, после чега је ДПС поручио да више нема њихову подршку.

Влада Црне Горе изгубила је подршку ДПС-а због, како се тврди, напуштања европске агенде, саопштило је Председништво те странке.

У саопштењу се изражава жаљење због промене политичког курса Владе Црне Горе којом је, како се оцењује, "супротно политичком споразуму о њеном формирању, Влада напустила приоритетни задатак испуњавања обавеза из агенде европских интеграција и исхитрено, неодговорно и без консултација са стручном јавношћу ушла у закључивање Уговора са СПЦ".

ДПС сматра да је Влада тиме нанела непроцењиву штету државним интересима Црне Горе и да је таквом променом приоритета од стране Владе пропуштена прилика да се обезбеди снажење консензуса проевропске политике, а уместо тога, беспотребно и аутодеструктивно, потенциране старе поделе у Црној Гори.

У саопштењу се оцењује да је тиме озбиљно угрожена изненадно указана шанса да Црна Гора, као држава која већ дуго предњачи у процесу преговора са ЕУ, у догледно време постане и њена прва следећа чланица.

Наводи се да ће ДПС, без одлагања, у Скупштини Црне Горе наставити комуникацију са свим парламентарним партијама у циљу доласка до оптималних решења у вези са питањима која захтевају шири политички консензус.

ДПС сматра да је уговор са Српском православном црквом "изгласан без претходне јавне расправе, уз многобројне мањкавости које су јавно саопштене од стручне јавности, представника НВО сектора и бројних политичких субјеката" и да његова садржина, како се наводи, "значајно угрожава државне интересе Црне Горе" и додаје да је он питање од највишег националног значаја, преко кога та странка нема право да пређе без адекватног и јасног политичког одговора.

У саопштењу се додаје да је ДПС, како би био избегнут данашњи сценарио, више пута упозоравала да је било нужно укључивање стручне и научне јавности, али да је исказано, како се наводи, "несхватљиво одсуство воље за садржајним дијалогом и није остављен простор за даље пружање подршке мањинској Влади.

ДПС указује да је зато Председништво странке једногласно одлучило да ускрати подршку 43. Влади Црне Горе и овластило Клуб посланика да у току наредне недеље предузме адекватне правне радње у Скупштини. 

Претходно је функционер ДПС-а Јевто Ераковић рекао да Влада више нема подршку Демократске партије социјалиста.

"Влада Дритана Абазовића нема више нашу подршку јер је за ДПС приоритет, био и остаје, Европска агенда. Без калкулација смо подржали владу вјерујући да нам је ЕУ заједнички циљ. Сада када је, нажалост, јасно да није тако, опет без калкулација настављамо да се боримо за исти циљ", написао је Ераковић на Твитеру.

Из Владе је у петак званично саопштено да је усвојен Предлог усаглашеног текста Темељног уговора између Црне Горе и Српске православне цркве.

Најаву премијера о евентуалном понављању гласања из СДП-а оценили су правно неутемељеном, а остају при ставу да је што се њих тиче Влада изгубила подршку у парламенту, те да ће иницирати скраћење мандата Скупштини.

ДПС је стога сазвао Председништво ради одлуке о даљим потезима.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво