Читај ми!

Protest u Podgorici protiv Temeljnog ugovora sa SPC; Abazović: Niko ne stvara državu unutar države

U Podgorici je u toku protest uoči sutrašnje sednice Vlade, na čijem dnevnom redu je i tekst Temeljnog ugovora sa SPC, javlja izveštač RTS-a Jelena Božović. Demonstranti optužuju premijera da je izdao nacionalne interese Crne Gore. Dritan Abazović poručuje da će se Temeljni ugovor sa SPC naći na dnevnom redu i da ne predstavlja nikakvo stvaranje države u državi.

Protivnici predložene verzije Temeljnog ugovora o odnosima države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) od 20 časova protestuju ispred zgrade Vlade Crne Gore.

Demonstranti smatraju da je reč o prekrajanju istorije i izdaja Crne Gore, kao i da bi eventualno potpisivanje ugovora na neki način bilo stvaranje države unutar države.

Oni će, kako nezvanično saznaje TVCG, ostati ispred zgrade Vlade tokom cele noći kako bi sutra dočekali premijera i ministre uoči sednice Vlade koja je zakazana za podne.

Vlada Crne Gore će, kako je ranije najavljeno, na sutrašnjoj sednici glasati o predloženoj verziji Temeljnog ugovora sa SPC, a Dritan Abazović je rekao da "ostaje pri ostavu da Temeljni ugovor sa SPC ne treba da bude tema koja bi preterano trebalo da okupira pažnju vlade".

Nacrtu teksta ugovora koji je predstavila Vlada protive se ministri odbrane i spoljnih poslova, Raško Konjević i Ranko Krivokapić iz Socijaldemokratske partije (SDP), kao i deo poslanika skupštinske većine.

Ministrima iz Socijalističke narodne partije (SNP) sadržaj ugovora je prihvatljiv, dok se ostali ministri nisu javno odredili.

Abazović: Temeljni ugovor je u skladu sa Ustavom i zakonima 

Premijer Dritan Abazović je večeras u intervjuu za RTCG poručio građanima da Temeljni ugovor nije nikakvo stvaranje države u državi.

"Temeljni ugovor je samo u Crnoj Gori tema. Odnosi verske zajednice i države postoje u svim drugim uređenim državama, da postoji kod nas sa drugim verskim zajednicama i da ćemo isto pravo dati svim vjerskim zajednicama koje su registrovane", dodao je Abazović.

Ocenio je da Temeljni ugovor najviše komentarišu oni koji ga uopšte nisu pročitali i da će se naći sutra na dnevnom redu vlade.

"Zato su svi argumenti, koji su se čuli, nerelevantni. Uvođenje veronauke - gde to piše u Temeljnom ugovoru? Svaki član završava u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore. Da biste uveli veronauku, morate da promenite Zakon o obrazovanju. Kako može bilo koji ugovor da bude iznad zakona? Temeljni ugovor je apsolutno i potpuno u skladu sa Ustavom i zakonom", poručio je Abazović.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара