Читај ми!

Патријарх са Абазовићем: Постигнута сагласност око Темељног уговора

Патријарх српски Порфирије рекао је након састанка са црногорским премијером да је у принципу постигнута сагласност око Темељног уговора. Питање Темељног уговора ће бити решено на најбољи начин уз поштовање СПЦ и државе Црне Горе која је секуларна, рекао је Дритан Абазовић.

Поглавар СПЦ патријарх Порфирије изјавио је после састанка са црногорским премијером Дританом Абазовићем, да су постигнути договор и сагласност око Темељног уговора, да је текст усаглашен и да сада треба да прође кроз Синод СПЦ и буде потврђен, након чега ће бити договорен датум потписивања.

"Полазећи од чињенице да је црква одвојена од државе и да наша црква где год има своју јурисдикцију апсолутно поштује сваку државу и њене законе", рекао је Порфирије.

Каже да се ушло у завршну фазу израде Темељног уговора.

"И овог тренутка мислим да могу да кажем да је постигнут договор и да је постигнута сагласност око Темељног уговора, с тим што мора да се испоштују и процедуре и када је реч о Влади Црне Горе и СПЦ. Постојећи текст који је усаглашен мора да прође кроз Синод и буде потврђен и прихваћен и ако Бог да буде све у реду, онда ћемо приступити договору око датума потписивања", рекао је патријарх.

Истакао је да ће, када све буде завршено око потписивања Темељног уговора, то допринети и нормализацији односа између државе Црне Горе и СПЦ.

Трећи сусрет патријарха Порфирија и Абазовића 

Патријарх је рекао да је имао радосну прилику да се данас по трећи пут сусретне са премијером Црне Горе и да су поред општих тема разговарали и о Темељном уговору.

Патријарх је рекао да су закључили да је важно да, као и у свим државама где наша црква постоји и живи, однос између цркве и државе буде регулисан уговором, као и када је реч о свим верским заједницама у свим државама.

Напоменуо је да такви уговори регулишу и обавезе државе према верској заједници, али и обавезе верске заједнице према држави.

Патријарх српски је напоменуо да је Темељни уговор почео да се прави још 2012. године, али да је било застоја и проблема.

Истакао је да ће кроз уговор наша црква у Црној Гори и где год да се налази имати могућност да све што чини буде на опште добро и свих грађана.

СПЦ не тражи ништа више од онога што има сваки грађанин Црне Горе

Порфирије је рекао да наша црква нити је очекивала нити је тражила нити сматра да би било нормално да има било шта више од било ког грађанина Црне Горе, без обзира на то којој верској заједници прихвата, али да исто тако СПЦ не очекује ни ништа мање од онога што има било ко други у Црној Гори.

"Овај уговор нам управо обезбеђује такав статус", истакао је Порфирије.

Изразио је захвалност свима који су учествовали у изради овог уговора и онима из претходне владе у Црној Гори, као и свих претходних влада које су на њему радиле од 2012. године.

Захвалио је премијеру Абазовићу као и његовим сарадницима из Владе, што су и они учинили напор да се дође до сагласности.

"И ако Бог да и да потпишемо овај уговор", рекао је патријарх и изразио задовољство што ће бити један од потписника тог документа. 

Абазовић: Конструктиван састанак, Црна Гора секуларна држава

Абазовић је након данашњег разговора са патријархом Порфиријем рекао да су процедуре око усаглашавања текста Темељног уговора завршене на нивоу радних група у Црној Гори и да ће се оне сада наставити у Влади и у оквиру СПЦ.

Како је навео, када све буде готово споразум ће бити потписан у Црној Гори, у термину који буде договорен.

"Ако све прође у добром духу и како треба, питање Темељног уговора ће да буде решено на најбољи начин уз поштовање СПЦ и државе Црне Горе која је секуларна", рекао је Абазовић.

Изразио је захвалност поглавару СПЦ на конструктивном састанку и нагласио да му је увек задовољство да са њим размени мишљења.

Мислим да сви треба да идемо са порукама мира, то је будућност, регија је пробала све осим помирења и сарадње, изјавио је црногорски премијер.

"Пут где су сви незадовољни, где су тенденције подела и тензија, то није пут за било које друштво. Поштовати устав, међународно право и секуларност државе Црне Горе је пут коме тежимо", поручио је Абазовић, уз напомену да свако треба да ради свој посао у домену онога што предвиђа закон.

Иначе, испред зграде црногорске владе одржан је протест против потписивања Темељног уговора, са којег су социјалдемократе затражиле од Демократске партије социјалиста (ДПС) и Социјалдемократске партије (СДП), која је део актуелне владе, да покрену процедуру за смену владе.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво