Читај ми!

Sankcije SAD protiv predsednika FBiH i ministra zdravlja RS

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije predsedniku Federacije BiH Marinku Čavari i ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenu Šeraniću, objavilo je američko Ministarstvo finansija na svom sajtu.

Ističe se da su Čavara i Šeranić ugrozili stabilnost regiona potkopavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija i da im se zbog toga zamrzava sva potencijalna imovina u SAD.

Podsekretar ministarstva za terorizam i finansijske obaveštajne poslove Brajan E. Nelson naveo je da su Marinko Čavara i Alen Šeranić "nastojali da sledede etnonacionalističke i političke agende na štetu demokratskih institucija i građana Bosne i Hercegovine".

Kao razlog sa sankcionisanje Čavare, ukazuje se da je predsednik Federacije BiH od 2019. godine odbija da imenuje sudije u Ustavni sud sa liste kandidata Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH.

Tvrdi se da je Čavara odgovoran da je "direktno ili posredno opstruirao ili ugrozio sprovođenje sporazume o regionalnoj bezbednosti, miru, saradnji ili međusobnom priznavanju, ili okvira ili odgovornosti mehanizama u vezi sa Zapadnim Balkanom".

Tereti se i za angažovanje u akcijama ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Za Alena Šeranića navodi se da je "podsticao secesionističke napore RS u vezi sa Predlogom zakona o lekovima Srpske", koji je njegovo ministarstvo dostavilo paralamentu manjeg entiteta BiH na razmatranje.

Prema navodima američkog ministarstva, taj zakon bi uspostavio novu agenciju za lekove isključivo u RS i time narušio nadležnost Agencije za lekove i medicinska sredstva na državnom nivou.

Kao i Čavara, Šeranić je označen kao ometajući činilac u vezi sa primenom regionalnih i domaćih sporazuma kao i da je radio na podrivanju procesa na Zapadnom Balkanu.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво