Čitaj mi!

Podgorica: Krađa istorije na sajtu ambasade Srbije; Beograd: Istoriju ostaviti istoričarima

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore oštro je osudilo, kako navode, krađu istorije na sajtu ambasade Srbije u Podgorici. Na optužbe je reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, koje navodi da Crnu Goru poštuje kao suseda i kao suverenu i nezavisnu zemlju, ne sporeći pravo na njenu državnost.

Crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova oštro je osudilo, kako navode, krađu istorije na sajtu ambasade Srbije u Podgorici.

Iz Ministarstva su reagovali jer je u delu "Istorija Srbije" na sajtu navedeno da su Duklja i Zeta plemenske oblasti srednjovekovne Srbije.

U cilju razvoja dobrosusedskih odnosa traže da se, kako pišu, netačne, ideološke interpretacije uklone sa internet stranice ambasade Srbije u Crnoj Gori.

Oni su naveli da još jednom pozivaju politički vrh Srbije da budućnosti radi prihvate prošlost i sadašnjost takvima kakve jesu, a ne da ih tumače onako kako to odgovara pojedinim ideološkim i pseudonaučnim obrascima partija na vlasti.

"Takođe, budućnosti radi, pozivamo ih da konačno prihvate utemeljenu istorijsku činjenicu o viševjekovnoj nezavisnosti crnogorske države koja se kao samostalni pravni entitet razvijala uporedo sa svim ostalim evropskim državama", saopštilo je Ministarstvo.

MSP Srbije: Istorijske rasprave ostaviti istoričarima

Sa druge strane, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, u izjavi za RTS, navodi da Crnu Goru poštuje kao suseda i kao suverenu i nezavisnu zemlju, ne sporeći pravo na njenu državnost.

Nemaju, kažu, šta da komentarišu niti žele da vode istorijske rasprave, ali primećuju da nekima smeta što na tim prostorima i dalje žive ljudi koji se osećaju Srbima.

U odgovoru Ministarstva napominje se da istorijske rasprave treba ostaviti istoričarima, a da političari i diplomate treba da vode brigu o budućnosti građana Srbije i Crne Gore, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost.