Читај ми!

Hrvatska, poslanici glasali protiv izmena zakona o prekidu trudnoće

Poslanici u Hrvatskom saboru odbacili su predlog izmena zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće.

Predložene izmene nisu dobile podršku vladajućih u Hrvatskom saboru, pa tako nije prošao SDP-ov predlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće.

Protiv SDP-ovog predloga zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće bilo je 78 poslanika, 47 je bilo za i pet suzdržanih.

Nije prošao ni zaključak da Vlada u roku šest meseci pripremi i donese zakon i time ispoštuje odluku Ustavnog suda.

SDP je inicirao raspravu o tom zakonu podstaknut slučajem trudnice Mirele Čavajde, koji je u javnosti aktuelizovao temu o pravu žena na abortus.

SDP je poručio da abortus u Hrvatskoj treba da bude legalan, siguran, dostupan, kvalitetan i besplatan, a žene imaju pravo slobodno odlučivati o rađanju dece, to jest o prekid trudnoće na zahtev.

Uoči glasanja Peđa Grbin (SDP) istakao je da su predložili pravo na izbor i slobodu izbora i ništa više, jer niko se ni na šta ne prisiljava.

"To je civilizacijsko pitanje", dodala je Anka Mrak Tritaš (GLAS) zapitavši "kakva smo mi to zemlja i kuda idemo".

Katarina Peović (RF) navela je da se nastavlja "limitiranje i ugrožavanje ženskih i reproduktivnih prava sustavnom klerikalizacijom ginekološke struke".

Branko Bačić (HDZ) ponovio je stav svoje stranke da je predlog SDP-a u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda "podnomiran, sramotan, neprimjeren, nekvalitetan i nestručan".

"Postavlja prekid trudnoće ne kao izuzetak nego kao pravilo", dodao je.

Tokom jučerašnjeg dana u više hrvatskih gradova održan je protest pod nazivom "Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena". Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu građani su zatražili da u praksi svim ženama bude dostupan legalan i siguran prekid trudnoće. 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво