Читај ми!

Trideset godina od zločina u Dobrovoljačkoj

Danas se navršava 30 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, 2. i 3. maja 1992. godine, kada su ubijena 42 vojnika, 71 je ranjen a 207 zarobljeno i mučeno u logorima.

U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu služen je parastos, nakon čega je kolona sa učesnicima obeležavanja stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu stigla na mesto zločina uz jake mere obezbeđenja, navodi RTRS.

Na mestu zločina u Dobrovoljačkoj ulici položeno je cveće i zapaljene su sveće za sve stradale.

Zločin, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i paravojnih formacija.

Za ove zločine je tek posle tri decenije podignuta optužnica protiv 10 osoba. Uz optužnicu, predloženo je saslušanje 277 svedoka, kao i više veštaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice. Među optuženima je i Ejup Ganić.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da se optuženi terete da su u okviru svojih funkcija i ovlašćenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA.

Oni se, takođe, terete da nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu sprečili ni kaznili izvršioce, kao i pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina, dodaje RTRS.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

Bivši oficir JNA Željko Pantelić rekao je danas da je žalosno što optužnica nije obuhvatila sva ubistva koja su se desila od 20. aprila do 23. maja, kada se desilo poslednje ubistvo.

Svi preživeli i rodbina stradalih žive u nadi da će se podići optužnica i za te slučajeve, rekao je Pantelić.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво