Читај ми!

Оптужница у случају "Добровољачка", предложено саслушање 277 сведока

Тужилаштво БиХ потврдило је да је подигло оптужницу против десет особа због сумње на ратни злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву почетком маја 1992. године. Уз оптужницу предложено је саслушање 277 сведока, као и више вештака, а приложено је више од 500 материјалних доказа којима се поткрепљују наводи оптужнице.

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да се оптужени терете да су у оквиру својих функција и овлашћења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са својим подређенима, планирали, подстрекавали и извршили напад на небрањену мешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, преноси klix.ba.

Они се, такође, терете да нису спречили убиства и рањавања војника и цивила, пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовечно поступали према заробљеним војницима, нису спречили ни казнили извршиоце, као и помагали починиоцима након извршеног злочина, додаје РТРС.

Како се додаје, оптужница Тужилаштва БиХ односи се на догађаје од 3. маја 1992. године, а прикупљени су докази који се односе на страдање осам убијених жртава са утврђеним идентитетом, међу којима има и цивила и санитетског особља, рањавање 24 особе, заробљавање више десетина војника и цивила који су мучени и злостављани.

"Тужилаштво БиХ заједно са Државном агенцијом за истраге и заштиту – СИПА, као и МУП-ом РС, спровело је темељну истрагу у оквиру које је саслушано више стотина сведока наведеног догађаја, међу којима и преживели војници и цивили, представници породица убијених и рањених жртава, као и велики број учесника догађаја", саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Тужилац Посебног одељења за ратне злочине подигао је оптужницу против Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хамида Бахта, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушине, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишка, саопштено је из ове правосудне институције.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво