Čitaj mi!

Hercegovina podrhtavala celu noć, zabeleženo više od 30 potresa

Nakon sinoćnjeg snažnog zemljotresa koji je uzdrmao Hercegovinu i veći deo BiH i Dalmacije, tlo je tokom noći nastavilo da podrhtava nešto slabijim intenzitetom. Zabeleženo više od trideset potresa.

Na području Hercegovine je nakon sinoćnjeg zemljotresa magnitude 5,7 jedinica Rihterove skale, tokom noći zabeleženo više od 30 potresa slabijeg intenziteta, pokazuju podaci Republičkog seizmološkog zavoda Srbije (RSZ).

Kako se vidi na listi automatski lociranih zemljotresa na sajtu RSZ, najjači naknadni potres imao je magnitudu 4,1 po Rihteru.

Epicentri svih zemljotresa bili su u blizini Stoca, u Federaciji BiH.

Prve informacije ukazuju da je najjači zemljotres sinoć bio prilično "plitak", odnosno da je hipocentar na svega dva kilometra, prenosi Kliks

Zemljotres je potresao Bosnu i Hercegovinu u 23 sata i 7 minuta, a epicentar je bio u blizini Stoca.

U Stocu i jedna žrtva: poginula je devojka na čiju je kuću pala stena. Ima više povređenih, a dramatično je bilo i u Ljubinju gde je pričinjena znatna materijalna šteta.

Najveća šteta u Ljubinju je na zgradi Opštine koja je građena još za vreme Austrougarske monarhije. 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će toj opštini biti upućeno 500.000 konvertibilnih maraka kao vid hitne pomoći za sanaciju štete. 

Stevan Bekan, načelnik štaba za vanredne situacije u Trebinju, rekao je da u tom gradu nije bilo povređenih građana i da nije bilo prijava da je došlo do većih oštećenja stambenih jedinica.

"Naravno, treba i dalje biti na oprezu onako koliko je moguće, jer postoji mogućnost novih potresa u smirivanju tla. Iskreno se nadam da neće biti ovakve jačine", rekao je Bekan. 

Podrhtavanje tla se osetilo i u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i drugim gradovima. Treslo se i u Crnoj Gori, Dalmaciji, a potres se osetio i u Srbiji.