Читај ми!

Crnogorski parlament raspravljao o smeni Bečića

Na četvrtoj vanrednoj sednici poslanici su raspravljali o razrešenju predsednika Skupštine Alekse Bečića. Početak sednice kasnio je više do dva sata, a rasprava je trajala skoro do 20 časova. Bečić je rekao da je apsurdno tražiti smenu predsednika parlamenta jer se nije postigla dvotrećinska većina oko potrebnih pitanja i nije došlo do deblokade pravosuđa. Iz URA su poručili da neće u koaliciju sa DPS-om.

Aleksa Bečić je, s obzirom na to da se raspravljalo o njegovoj smeni, predsedavanje sednicom prepustio potpredsednici parlamenta Branki Bošnjak, prenosi RTCG.

Bošnjakova je istakla da joj je neprijatna situacija zbog koje predsedava, navodeći kako se nada su svi racionalni i mudri da očuvaju većinu uspostavljenu nakon 30. avgusta.

"Hoću da verujem u to da su svi svesni šta može izazvati naše činjenje ili nečinjenje povodom današnje tačke dnevnog reda", rekla je Bošnjakova.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović tražio je da se o dnevnom redu poslanici izjasne prozivkom. "Smena predsednika nije smena predsednika institucije, lidera ili državnika, već smena kompletne parlamentarne većine i formalizacija koalicije sa podnosiocima zahteva za razrešenja."

"Ko danas glasa za utvrđivanje dnevnog reda glasao je i za formalizaciju koalicije s DPS-om", rekao je Bogdanović.

Upozorio je da će u slučaju smene ove parlamentarne većine – čitavu Crnu Goru dići na noge.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radulović zatražio je pauzu u odlučivanju do petka i da se da još jedna šansa dijalogu.

"Da sednemo da još jednom razgovaramo i da sve svoje ljutnje, strahove i sve svoje međusobne nepoznanice razrešimo", rekao je Radunović.

"Ovde ne gubi Bečić, ovde danas, ako se desi da on bude smenjen, mi rušimo mostove u parlamentarnoj većini, što ne smemo, a da pre toga ne potrošimo svaku potencijalnu mogućnost za dogovor", rekao je Radunović.

Ukoliko dogovor ne bude postignut, Radunović je rekao da onda URA i Abazović mogu s onima s kojima su potpisali ovu inicijativu da nastave saradnju.

Polemika crnogorskih poslanika 

Posle pauze na kojoj se sastao Kolegijum, odlučeno je da se nastavi s radom, a poslanici SD-a i Bošnjačke stranke najavili su da će glasati za smenu Bečića.

Aleksa Bečić je rekao da navodi u predlogu za njegovo razrešenje nisu utemeljeni i da je apsurdno tražiti smenu predsednika parlamenta jer se nije postigla dvotrećinska većina oko potrebnih pitanja i nije došlo do deblokade pravosuđa.

Poslanik URA Miloš Konatar je rekao da je koalicija "Crno na bijelo" ponudila koncept evropske i manjinske vlade jer smatraju da je Crnoj Gori neophodno pomirenje, nastavak ekonomskih reformi i ubrzanje na evropskom putu.

"Bili smo korektni i jasni, rekli smo da tražimo podršku za formiranje manjinske vlade i da u toj vladi neće biti DPS-a. DPS se neće vratiti na vlast, iako deo kolega želi sa time manipulisati i predstaviti to kao izdaju izborne volje građana", rekao je Konatar.

Njegova partijska koleginica Božena Jelušić rekla je da ima vrlo dugo iskustvo borbe protiv DPS-a i da je dobro sagledala zloupotrebe proteklih 30 godina.

"Ako neka misli da se ponudom ove vlade nudi mogućnost DPS-u da se vraća na vlast, on se zaista gorko vara", rekla je Jelušićeva. 

Poslanik Demokrata Momo Koprivica rekao je da je danas potvrđeno stvaranje nove parlamentarne većine.

"Dobili smo potvrdu da im Aleksa Bečić smeta za saradnju sa DPS-om. Dogovoreno je prekrajanje izborne volje građana", poručio je Koprivica. 

Poslanik DF-a Predrag Bulatović rekao je da nema razloga za Bečićevu smenu.

Danijel Živković iz DPS-a rekao je da su inicijativu za smenu Bečića podneli jer nije pokrenut dijalog u parlamentu o ključnim procesima.

"Imali smo narasle tenzije, polarizaciju, i dijalog je bilo potrebno pokrenuti", saopštio je Živković. 

Demokrate: URA već u dilu sa DPS-om

Demokratska Crna Gora saopštila je ranije danas da je Građanski pokret URA već odlučio da razreši funkcije Aleksu Bečića "zato što je, kako tvrde, smetnja manjinskoj Vladi GP URA i DPS-a". 

U saopštenju Demokrata tvrdi se da je kolacija Građanskog pokreta URA i Demkratske partije socijalista sklopljena.

"Ukoliko danas Aleksa Bečić bude smenjen, svi na proteste u sredu u 18 časova u Podgorici kod u Hrama", ističe se u saopštenju.

U jučerašnjem saopštenju Demokrate su poručile da je svako ko na vanrednoj sednici crnogorskog parlamenta glasa za smenu predsednika Skupštine Alekse Bečića ili ne učestvuje u glasanju, napravio dil sa DPS-om i formirao novu parlamentarnu koaliciju.

Predlog za smenu Bečića potpisalo je 38 poslanika Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno.

U obrazloženju se navodi da crnogorski parlament, za vreme Bečićevog mandata, nije bio mesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije ostvario jednu od osnovnih funkcija – da dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

Bečiću se stavlja na teret da je uticao na negativan godišnji izveštaj Evropske komisije kao i za nazadovanje u oblasti vladavine prava, a najveći razlog tome je, smatraju u opoziciji, nespremnost i odsustvo političke volje Bečića da inicira ustavne mehanizme izbora čelnih funkcija u pravosudnom sistemu.

Poslanici Skupštine Crne Gore u petak su, na predlog koalicije "Crno na bijelo" i opozicije, nakon višesatne rasprave izglasali nepoverenje Vladi Crne Gore koju vodi premijer Zdravko Krivokapić

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се