Читај ми!

Svečani defile povodom Dana Republike Srpske

Povodom Dana Republike Srpske, u Banjaluci je održan Svečani defile koji je okupio najveći broj učesnika do sada, skoro 2.800. Prvi put zajedno su učestvuovali helikopteri MUP-a Srpske i konjica.

Na početku defilea predsednica RS Željka Cvijanović izvršila je smotru Počasne jedinice Policije RS. U defileu učestvuju ešaloni policije i civilnih društava.

Na defileu je prikazano 38 ešalona koji su sastavljeni od studenata RS do ratnih veterana, udruženja boraca, zatim spasioci, vatrogasci, sportisti, članovi auto-moto saveza i drugi.

Policijske snage bile su podeljene u razne ešalone.

Tu su bile motorizovane jedinice, zastavni vodovi koji su činile počasne jedinice formirane 2002, specijalne antiterorističke jedinice, žandarmerija koja je formirana avgusta 2019, posebne snage policije, pripadnici srednje policijske škole i policijske akademije, konjanici koja je osnovana 2017.

Prikazana su i vozila ja koja koriste snage Policije RS među kojim je i borbeni višenamensko vozilo "Despot" koje se proizvedi u RS. Prikazani su i helikopteri policije RS.

Na dan Republike i dan krsne slave Republike Srpske, praznik svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, jutros je svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Hrista Spasitelja služio patrijarh srpski Porfirije.

Liturgije i pomeni služeni su i u hramovima širom Srpske, i polaganjem cveća i venaca odata počast onima koji su za nju dali živote. 

Iz Banjaluke se poručuje da je današnji, jedan od najvažnijih datuma u istoriji naroda Srpske, da Srpska potvrdjuje svoju izdržljivosti u borbi sa različitim nasrtajima, i da ne traži ništa više, a ni manje od onoga što joj je dato Ustavom.

Sinoć je u dvorani Borik održana svečana akademija, a juče su, povodom jubileja Srpske, priznanja uručena najzaslužnijim institucijama i pojedincima, među kojima su i zvaničnici Srbije - Ivica Dačić, Marko Đurić, Zoran Đorđević, Bratislav Gašić i postuhmno, dr Zoran Stanković.

Večeras će Palata Republike biti osvetljena bojama srpske trobojke, a na platou ispred palate biće upriličen veliki vatromet i održan koncert policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

U devet gradova i nekoliko opština, večeras će biti održani i koncerti "Republika peva" u čast dana Srpske.

Banjaluka je okićena sa hiljadu zastava, zbog svečanosti je u pojedinim delovima grada saobraćaj obustavljen i uvedene su opsežne bezbednosne mere.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво