Читај ми!

Полагањем венаца и свечаном Академијом почело обележавање Дана Републике Српске

Полагањем венаца на Споменик палим борцима Војске Републике Српске у Бањалуци почело је обележавање 9. јануара, Дана Републике. Током вечери оджана је свечана Академија у Дворани "Борик“, којој су присуствовали и званичници из Републике Србије. Стигли су гости и из Русије, Кине, Француске. Бањалука је окићена са 1000 застава Републике Српске.

Венце су положили председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, као и министри у Влади Српске, српски представници у Парламентарној скупштини БиХ, делегације Већа народа Републике Српске и Савеза општина и градова.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је то велики јубилеј за Републику Српску, 30 година живота и развоја.

"Ово је наших првих 30 година", рекла је Цвијановић и истакла да је заједништвом институција и грађана очуван мир и да је РС напредовала.

"Било је много тешких периода, година, али је РС показала свој капацитет и способност да иде у сусрет проблемима и да решава проблеме који се изненада десе", рекла је Цвијановићева.

Оценила је да је РС сазрела као друштво, да жели да ради све у оквиру инстуција и да изађе у сусрет потребама грађана, али и да очува све што је важно из прошлости, додајући да је једна од важних ствари данашњи датум, 9. јануар, када је РС створена.

Додик: Српска једина има смисла у БиХ и не сме нестати

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска има визију и идеју свог постојања, да не сме нестати, иако је под снажним насртајима различитих концепција да нестане и да једина има смисла на простору БиХ.

Додик је, честитајући свим грађанима Дан Републике, истакао да је задужен за представљање интереса РС у БиХ.

"БиХ је велика невоља и велика регресија, нема никакве идеје ни визије како наставити даље и зато и нема будућности. Њу је тешко описивати, а камоли објашњавати, тако да ми морамо да разумемо да је статус Републике Српске, њена самосталност у оквиру Дејтонског споразума, нешто за што морамо поново да се боримо", рекао је Додик после полагања венаца на Споменик палим борцима Војске РС.

Он је нагласио да су Срби један од ретких народа које су натерали да се поново боре за исте циљеве и исте ствари које су већ остварили.

"Ми не тражимо ништа друго него да нам се да оно што је потписано у Дејтону и ништа друго и не желимо", нагласио је Додик.

Додао је да мисли да Република Српска има будућност, јер је издржала најтежи период рата и послератних оспоравања и да данас достојанствено може да обележава 9. јануар, без обзира на насртаје, разне канцеларије и амбасаде.

Дачић: Србија опрдељена за регионални мир и стабилност

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић положио је у Бањалуци венац на Тргу погинулих бораца, поводом обележавања Дана Републике Српске 9. јануара.

Дачић је, након полагања венаца, рекао да је Република Србија опредељена за добросуседске односе и за регионални мир и стабилност.

Навео је да је Србија против било каквих претњи по опстанак Републике Српске, као и угрожавање овлашћења која Република Српска има на основу Дејтонског споразума.

"Србија залаже за мир и стабилност", додао је председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

На Споменик палим борцима на гробљу Свети Пантелија венце су положили и представници Министарства одбране у Савету министара, Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, Борачке организације Републике Српске, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења жена жртава рата, те других организација проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

Током вечери оджана је свечана Академија у Дворани "Борик", којој присуствују и званичници из Републике Србије. 

Присутнима су се обратили председница РС Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница Владе Србије Ана Брнабић и патријарх српски Порфирије.

"Српска је плод жеље за миром, за слободом, за безбедним одрастањем деце, жеље да се злочини над српским народом не настављају и не понављају, плод искреног и дубоко усађеног страха људи који су сами били сведоци тих злочина. И ми у Србији први морамо то да знамо и први морамо Српску да бранимо", поручила је председница Владе Србије Ана Брнабић.

Дан РС обележава се 9. јануара, јер је тог датума 1992. скупштина српског народа у БиХ донела Декларацију о њеном оснивању. Међународно је призната потписивањем Дејтонског споразума '95, као један од два ентитета унутар БиХ.  

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво