Читај ми!

Tri decenije Republike Srpske

Republika Srpska 9. januara nizom manifestacija obeležava jubilej - 30 godina postojanja u znak sećanja na taj dan 1992. godine, kada je na Palama proglašena Srpska Republika BiH. Uoči centralne proslave u Banjaluku su već pristigli gosti, a grad je okićen sa 1.000 zastava Republike Srpske.

Patrijarh srpski Porfirije predvodio je Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Hrista Spasitelja. Liturgiji su prisustvovali predsednica RS Željka CvijanoviĆ i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. 

Republika Srpska obeležava 9. januar, u znak sećanja na taj dan 1992. godine, kada je na Palama proglašena Srpska Republika BiH.

Tokom političke krize 1991. godine, Srbi su stvorili posebnu skupštinu 24. oktobra pod nazivom "Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini".

Dana 21. novembra skupština je objavila da sve opštine, mesne zajednice i naseljena mesta gde je više od 50 odsto stanovnika glasalo da ostane u Jugoslaviji, postaju deo "srpskih autonomnih teritorija".

Naredne godine 9. januara u Sarajevu ova skupština je proglasila "Republiku Srpsku Bosnu i Hercegovinu".

Ove godine obeležava se jubilej od tri decenije od nastanka Republike Srpske, a trodnevno obeležavanje Dana Srpske počelo je juče polaganjem venaca na Spomenik palim borcima VRS. Nastavljeno je uručivanjem odlikovanja onima koji su doprineli jačanju i afirmaciji RS.

"Danas smo ponosni na ovo što imamo, RS izgleda mnogo lepše, izgrađenije, mnogo je svesnija sebe i svog postojanja - i to su sve dobre emocije sa kojima želimo da je dodatno gradimo i da idemo u budućnost", rekla je predsednica Republike Srpska Željka Cvijanović.

Uz čestitku građanima Srpske, srpski član predstavništva BiH, uputio je poruku i Sarajevu.

"BiH je velika nevolja i velika regresija. Bosna i Hercehovina nema nikakve ideje i vizije kako to nastaviti dalje i zato nema budućnosti. Nju je teško opisivati, a kamoli objašnjavati", poručio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

A, iz Sarajeva i uoči Dana RS stigla su osporavanja - 2015. i ponovo 2019. Ustavni sud BiH proglasio ga je neustavnim, na šta podsećaju bošnjački političari. Bakir Izetbegović, uz to kritikuje Beograd, jer - kaže - šalje lošu poruku time što su zvaničnici Srbije prisutni na obeležavanju.

I iz ambasade SAD u BiH pozvali su političke lidere da postupe po odlukama Ustavnog suda.
Odgovor je stigao od Dodika, kog su američke institucije nedavno i sankcionisale.

"Mi se ne uplićemo u to koji je dan republike ili državnosti neke druge zemlje, ali oni ovde smatraju da imaju pravo na sve. To pravo polako iščezava, curi. Mi smo svesni naše pozicije i mi smo "epublika koja će živeti i koja jedina ima smisla na prostoru BiH", rekao je Dodik.

Prema programu za danas je planiran svečani defile u Banjaluci, dok će na platou ispred Palate Republike biti upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

Veliki koncert povodom 30 godina postojanja Republike Srpske biće održan u Istočnom Sarajevu, a Dan Republike Srpske biće obeležen u Brčko distriktu u ponedeljak, 10. januara, kada će biti položeni venci na Spomenik srpskim braniocima Brčkog, dok će svečana akademija biti održana u 12.15 časova.

Galerija Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske obeležava Dan Republike izložbom "Vječiti Dučić", u saradnji sa Muzejom Hercegovine i Narodnom bibliotekom iz Trebinja, čime je započela i svoje izlagačke aktivnosti za 2022. godinu. Izložba će biti otvorena do 20. decembra ove godine.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво