Читај ми!

Protest u Tirani zbog Vučićeve posete, pokušaj paljenja srpske zastave

Uoči dolaska predsednika Aleksandra Vučića u Albaniju, demonstranti su na dva sata blokirali jednu od centralnih ulica u Tirani kako bi iskazali protivljenje njegovoj poseti, ali i inicijativi "Otvoreni Balkan".

Potez između zgrade Vlade Albanije i skupštine bio je zatvoren, a građanima koji su protestovali u Tirani obraćali su se predstavnici opozicione Demokratske partije.

Jednu od srpskih zastava, koja je postavljena u znak dobrodošlice, demonstranti su oštetili. Pokušali su da je zapale, ali je izgoreo samo jedan kraj. 

Uoči protesta, američka ambasada u Tirani izdala je upozorenje za svoje državljane koji se tamo nalaze da izbegavaju masovna okupljanja u gradu, savetujući im da događanja na protestima prate preko medija. 

Kako je najavljeno, protest je organizovao nekadašnji predsednik i premijer Albanije Salji Beriša.

Beriša, naime, predvodi frakciju opozicione stranke koja se protivi saradnji u okviru regionalne inicijative, za razliku od predsednika stranke Ljuljzima Baše, koji je podržava.

Prošlog maja Beriši i članovima njegove porodice zabranjen je ulazak u SAD zbog, kako je naveo američki državni sekretar Entoni Blinken, "korupcije bivšeg predsednika Albanije koja je podrila demokratiju u toj zemlji". 

Tako se protest može tumačiti i kao posledica unutarstranačkih nesuglasica. Dolazak predsednika Vučića i delegacije iz Beograda planiran je za večeras, a njega i goste iz Severne Makedonije ugostiće albanski premijer Edi Rama u Elbasanu nedaleko od glavnog grada.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво