Читај ми!

Dodik: Savet za implementaciju mira ne služi ničemu, nema legitimitet bez Rusije

Posle sastanka sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je inicijativa za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj politička, a ne ratna. Istovremeno, ambasadori Saveta za primenu mira u Sarajevu osuđuju radnje vladajuće koalicije u Republici Srpskoj jer, kako kažu, podrivaju Dejtonski sporazum. Rusija nije učestvovala na zasedanju, jer ne priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika.

Politički direktori Upravnog odbora Veća za implementaciju mira u BiH (PIK) pozvao je sve strane u državi da u potpunosti poštuju Opšti okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika i poručio da entiteti nemaju pravo na otcepljenje.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da sednica Saveta za implementaciju mira ne služi ničemu, jer stav tog tela, bez Rusije, nije obavezujući ni legitiman.

Dodik je ocenio da dvodnevna sednica PIK služi samo tome da se "potvrdi laž koja se zove visoki predstavnik u BiH", upitavši ko je ovlastio tu grupu zemalja da se bave tim pitanjima i izdaju saopštenja kad tu više nema Rusije, prenosi RTRS.

Ponovio je da Republika Srpska ne prihvata imenovanje Kristijana Šmita za visokog predstavinika.

Dodik je rekao da nije odgovoreno na osnovu čega je visoki predstavnik u BiH jer Savjet bezbjednosti UN nije imenovao nijedno lice, te da, da ako ne postoji visoki predstavnik, onda ne postoji ni OHR.

Govoreći o sastanku članova Predsedništva BiH sa zamenikom izvršnog direktora za Zapadnu Evropu, Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za spoljne poslove i zamenikom pomoćnikom državnog sekretara SAD i specijalnog izaslanika za Balkan, Markom Makovecom i Gabrijelom Eskobarom, Dodik je rekao da taj sastanak nije dao poseban rezultat, ali da je bio prilika da se razjasne neka pitanja.

Naveo je da je oenjeno da su svesni da postoji kriza u BiH, ali da ima onih koji misle da je krivica na međunarodnim medijatorima.

Dodik je ponovio da predstavnici Republike Srpske neće učestvovati u odlučivanju na nivou BiH sve dok se ne povuče sporni zakon koji je nametnuo Valentin Incko.

"Osnovno pitanje i dalje ostaje funkcionisanje organa BiH, te i dalje stoji odluka RS da ne učestvuje u radu dok se ne povuče sramna odluka", zaključio je Dodik.

Džaferović: Vraćanje nadležnosti, nije put kojim treba da se ide

Šefik Džaferović, bošnjački član Predsendištva BiH rekao ja Parlament i Veće ministara moraju da funkcionišu, a da vraćanje nadležnosti, nije put kojim treba da se ide.

"Tim postupkom Narodne skupštine RS možemo otići samo dalje u eskalaciju loše političke situacije", smatra Džaferović.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво