Читај ми!

Веће за имплементацију мира у БиХ: Ентитети немају право на отцепљење

Политички директори Управног одбора Већа за имплементацију мира у БиХ позвао је све стране у држави да у потпуности поштују Општи оквирни споразум за мир, све његове анексе и одлуке високог представника и поручио да ентитети немају право на отцепљење.

Управни одбор Већa за имплементацију мира у БиХ (ПИЦ) је после дводневног састанка саопштио, између осталог, да осуђује радње које је, како наводе, предузела владајућа коалиција у Републици Српској, а које озбиљно подривају Дејтонски оквир и нарушавају стабилност у БиХ и региону.

Управни одбор ПИЦ упозорава да усвајање Закона о непримењивању Одлуке високог представника о доношењу Закона о изменама и допунама Кривичног закона БиХ у Народној скупштини Републике Српске представља кршење како Анекса 4 тако и Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир.

У вези са најавом мера једностраног повлачења Републике Српске из споразума о преносу надлежности на државу, између осталог у областима одбране, индиректног опорезивања и правосуђа, Управни одбор ПИЦ наглашава да не може бити једностраног повлачења и дели забринутост коју су изразили ММФ и Светска банка о озбиљним последицама које такви потези имају по буџете органа власти, приступ средствима, те међународне пројекте помоћи.

Управни одбор ПИЦ позива све лидере да граде атмосферу међусобног поверења те да се укључе у дијалог, између осталог и тако што ће "одмах престати са реториком подела и ескалација те дестабилизирајућим политичким активностима или одлукама, што изазива узнемиреност међу грађанима и подрива мир и стабилност у земљи и у целом региону".

У саопштењу се апелује на све изабране и именоване представнике из Републике Српске да се врате у институције на државном нивоу без даљег одлагања и ангажују на реформама које су неопходне за напредак Босне и Херцеговине, између осталог и на њеном евроатлантском путу.

ПИЦ позива и све политичке лидере да искорене корупцију која, како наводе, озбиљно угрожава институције, спречава развој и подстиче одлазак људи из БиХ, посебно младих, наводи се у саопштењу достављеном медијима у БиХ.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи