Čitaj mi!

Preduzeću "Besa trans" oduzeta dozvola za rad, izgoreli autobus nije imao licencu

Autobus u vlasništvu "Besa Trans BTB" koji je izgoreo u Bugarskoj nije bio licenciran za međunarodni prevoz putnika ili bilo koju drugu vrstu prevoza, pa je ovom preduzeću oduzeta dozvola za rad, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Severne Makedonije.

Ministarstvo saobraćaja i veza Severne Makedonije saopštilo je da autobus skopskih registarskih oznaka, u vlasništvu preduzeća "Besa Trans BTB" koji je izgoreo u Bugarskoj na auto-putu "Struma," nije bio licenciran za međunarodni prevoz putnika ili bilo koju drugu vrstu prevoza putnika, prenosi MIA.

Kako se navodi, vozilo ne postoji ni u elektronskoj evidenciji izdatih dozvola za obavljanje unutrašnjeg ili međunarodnog prevoza putnika koje vodi Ministarstvo saobraćaja i veza.

Dodaje se i da su registrovana tri licencirana vozila kompanije "Besa trans BTB", ali da izgorelog autobusa nema među registrovanim vozilima.

"U skladu sa Zakonom o drumskom saobraćaju i zbog nedostataka koje je utvrdilo Ministarstvo saobraćaja i veza, a u cilju sprečavanja bilo kakvog drugog postupanja firme koja bi mogla da podstakne negativne posledice, firmi 'Besa Trans BTB' se oduzima dozvola za rad, odnosno zabranjuje obavljanje delatnosti", navodi se u saopštenju.

Ističu i da je Vlada na prošloj sednici obavezala Inspektorat da izvrši vanrednu kontrolu u ovom preduzeću.

Agencija: Autobus nije švercovao gorivo ili pirotehnička sredstva

U međuvremenu, turistička agencija "Besa trans" demantovala je navode da je to vozilo švercovalo benzin ili pirotehnička sredstva i apelovala je na medije da ne šire spekulacije koje bi mogle da nanesu štetu istrazi, prenosi MIA.

"Kao agencija obaveštavamo porodice poginulih i povređenih u tragediji da autobus ni u kom slučaju nema gepek za šverc nafte, benzina ili pirotehničkih sredstava. Sve ove spekulacije su zlonamerne", navodi agencija u saopštenju na svom Fejsbuk nalogu.

Kako se dodaje, ukupni kapacitet autobusa je 450-500 litara nafte za sam autobus i ni u kom slučaju nema rezervnog prostora za šverc.

Podsetimo, u nesreći koja se dogodila u utorak, u ranim jutarnjim časovima, poginulo je više od 40 osoba, dok je sedam osoba povređeno. Stradali su uglavnom državljani Severne Makedonije, među kojima i 12 dece.

Među povređenima je i državljanin Srbije iz Preševa.

Oni su se sa turističkog obilaska Istanbula, preko Bugarske, vraćali u Skoplje.