Читај ми!

Austrija zabranjuje skup u Blajburgu

Neuobičajeno oštrim jezikom je austrijska nacionalna televizija ORF prenela vest da "Austrija ubuduće zabranjuje hrvatsku revizionističku manifestaciju u Blajburgu".

ORF u izveštaju navodi da je "ustaški susret u Blajburgu zauvek istorija", kao i da će Vlada u sredu proglasiti zabranu posle mnogih godina kritika.

"Taj skup je uvek najavljivan kao crkveni događaj, dok se u stvarnosti radilo o susretu starih i novih nacista koji su se okupljali da slave fašistički ustaški režim", kaže se u izveštaju ORF-a.

Austrijskim gledaocima se objašnjava "da se na godišnja okupljanja dolazilo sa fašističkim simbolima na zastavama i majicama, okupljalo se na hiljade desnih ekstremista, s njima zajedno izmešani pripadnici hrvatske crkve i države".

"Veliki deo žrtava pobijenih u masakru 1945. su bili ustaški vojnici. Fašističko-teroristička ustaška država bila je na strani Hitlera, držala je koncentracione logore. Na skupu u Blajburgu su zločini ustaša slavljeni ili prećutkivani", dodaje ORF.

Austrijski Zeleni već decenijama kritikuju ta okupljanja. "Mislim da smo u Austriji i Koruškoj premalo obraćali pažnju na to kakav revizionizam se tu zbivao i koji se prostor davao neonacističkim i desno ekstremističkim grupacijama", kaže Olga Foglauer iz stranke Zelenih.

Prošle godine nakon odluke parlamenta, za koju su glasale sve stranke osim Slobodarske, Ministarstvo unutrašnjih poslova je ovlastilo grupu specijalista za istorijsku i pravnu procenu hrvatskog skupa u Blajburgu. Rezultat njihove procene je da hrvatska komemoracija u Blajburgu krši austrijski zakon kojim se zabranjuje nacističko delovanje i propaganda.

"Član 9 austrijskog Državnog ugovora iz 1955. zabranjuje nacionalsocijalističko delovanje, ali i fašizam u svakom obliku. Godišnja okupljanja u Blajburgu potpadaju pod taj član", dodaje Olga Foglauer.

Ovaj događaj neposredno sledi nakon što je hrvatski predsednik Zoran Milanović nazvao delovanje austrijskih vlasti u epidemiji "fašističkim", ciljajući na najnoviji lokdaun i uvođenje obavezne vakcijacije. Nakon toga se javno izvinio predsedniku Van der Belenu, i samo njemu, ali odmah dodao da su "austrijski političari inertni i spori", što je internacionalni kod za "glupi".

Zabranu skupa u Blajburgu ne treba gledati kao odgovor na poslednji niz Milanovićevih uvreda, ovog puta usmerenih protiv Austrije. Beč je već pre četiri godine izrekao privremenu zabranu skupa u Blajburgu, a prošle godine naručio veštačenje pravnika i istoričara kao osnovu za konačnu odluku.

Milanovićeve uvrede su verovatno samo doprinele da jezik vladinih i medijskih saopštenja bude direktan i bez trunke diplomatske zamagljenosti.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво