Читај ми!

Grčka kupuje od Francuske tri ratna broda

Grčka je sa Francuskom potpisala sporazum o kupovini tri nova ratna broda za tri milijarde evra, sa otvorenom opcijom za nabavku još jednog.

Francuski predsednik Emanuel Makron i grčki premijer Kirijakos Micotakis u Parizu su potpisali pakt o strateškoj odbrambenoj i bezbednosnoj saradnji.

"Doprineće evropskoj bezbednosti, jačanju evropske strateške autonomije i suvereniteta, a time i međunarodnom miru i bezbednosti", poručio je Makron na konferenciji za novinare sa Micotakisom.

Grčki premijer je nakon ceremonije potpisivanja rekao da sporazum otvara put "autonomnoj" evropskoj odbrani i da učvršćuje grčko-francusko prijateljstvo, koje "nadilazi okvire EU i NATO-a".

"Ovo će nas vezati decenijama", rekao je Micotakis.

U skladu sa sporazumom, zvanična Atina takođe ima mogućnost kupovine i četvrtog ratnog broda od Francuske.

Makron se osvrnuo i na nedavno sklopljeno savezništvo između SAD, Britanije i Australije – zbog kojeg je propao ugovor vredan više milijardi između Kanbere i Pariza o nabavci podmornica.

"Evropljani moraju da prestanu da budu naivni. Mi smo pod pritiskom sila, koji je ponekad vrlo jak, mi moramo da reagujemo i da pokažemo da imamo snagu i kapacitet da se odbranimo. Ne radi eskalacije već radi odbrane", rekao je Makron.

Francuski predsednik je takođe stao na stranu Atine svojom izjavom da smatra da nije "Grčka ta koja je u leto 2020. imala ratne pretenzije u istočnom Mediteranu", aludirajući na akcije Turske.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво