Читај ми!

Tužilaštvo BiH: Za uhapšenog Vranja donesena naredba o nesprovođenju istrage

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je po naredbi iz decembra 2018. obustavljena istraga protiv Edina Vranja, koji je u nedelju uhapšen na Graničnom prelazu Uvac. Iz Ministarstva spoljnih poslova su najavili da će preko Ambasade BiH u Beogradu tražiti razgovor sa postupajućim tužiocem o ovom slučaju.

Iz Tužilaštvo BiH kažu da su za hapšenje Vranja saznali iz medija i da do danas nisu dobili nikakvu informaciju o tome.

"Tužilaštvo BiH postupalo je na osnovu prijave dostavljene od nadležnih policijskih organa, protiv više osoba, koja se odnosi na navode o ratnim zločinima, počinjenim nad žrtvama srpske nacionalnosti u zgradi ZOIL-a u Goraždu, 1993. i 1994. godine", navedeno je u saopštenju.

U tom predmetu je, navode, podignuta optužnica protiv više osoba i suđenje je u toku, dok je u odnosu na prijavljenog Edina Vranja i još nekoliko osoba, 26. decembra 2018, donesena naredba o nesprovođenju istrage, na koju, kako kažu, nije bio izjavljen prigovor.

Navode i da su prema Tužilaštvu Srbije uputili hitan upit, kojim su zatražene detaljne informacije o hapšenju Vranja.

Beogradski advokat uhapšenog Boris J. Zorko rekao je za portal sarajevskog Avaza da ne može detaljnije da komentariše slučaj, ali da se očekuje da u toku dana bude više informacija ili u kasnijoj fazi postupka.

"Sve što bih sada rekao, ne bi bilo korisno. Očekuje se sada dalja procedura i dalje postupanje po ZKP-u i njegovo prebacivanje u Tužilaštvo u Beogradu. Ništa drugo ne mogu da komentarišem", rekao je Zorko.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH, odnosno, ambasada BiH u Beogradu primila je službenu informaciju o hapšenju Vranja i zatražila je od od nadležnih organa da ga predstavnik ambasade BiH poseti i ponudi pravnu pomoć i zaštitu.

Ambasada BiH u Srbiji zatražiće i sastanak s postupajućim tužiocem u ovom predmetu.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković saopštila je u nedelju da je Srbiji upućena nota zbog hapšenja Vranja. 

Edin Vranjo je uhapšen u nedelju na Graničnom prelazu Uvac, a za njim je bila raspisana policijska potraga zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Tereti se da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine kao islednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се