Читај ми!

Pendarovski: Nema naznaka da je požar u kovid bolnici u Tetovu podmetnut

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da za sada nema naznaka da je požar u montažnoj kovid bolnici u Tetovu podmetnut.

U katastrofalnom požaru u Tetovu poginulo je 14 osoba, a u Severnoj Makedoniji proglašena je trodnevna žalost. Stevo Pendarovski ističe da ga je nadležni javni tužilac obavestio da će uskoro formalno okončati istragu i što je pre moguće izaći će sa svojim izveštajem.

"Do ovog trenutka nema pokazatelja da je to učinjeno namerno kako bi se postigao neki drugi politički cilj. Međutim, kažem, to je u ovom trenutku i naravno da će vam nadležni javni tužilac reći danas ili u narednim danima. Postupak je da daju naredbe drugim nadležnim institucijama od obdukcije do Ministarstva unutrašnjih poslova", rekao je Pendarovski.

Ukazao je da mu je tužilac rekao da će im dati vrlo kratke rokove, verovatno pet dana da svaka institucija odgovori iz svoje nadležnosti, kao i da nakon što primi te izveštaje, on će sastaviti svoj rezime izveštaja koji će pokazati šta je uzrok požara, kao i da li iza toga stoji ljudska greška.

Naglasio je da je Vlada, kako ne bi bilo sumnji u istragu ovog nemilog događaja, izrazila spremnost da pozove inostranu ekspertizu. Osnova za detaljniju analizu, prema rečima predsednika, jeste sama činjenica da je modularna bolnica potpuno izgorela u samo nekoliko minuta.

"Međutim, to je posao nadležnih institucija. Imamo dovoljno stručnog osoblja u svim ovim institucijama koje su uključene u ovu tzv. višestruku istragu. Mislim da ćemo za kratko vreme saznati istinu. Javno da kažem, do ovog trenutka, jer je bilo takvih spekulacija, jutros sam razgovarao sa predsednikom Slovenije, Pahorom, na primer, on me je isto pitao, postoje razne spekulacije da je možda podmetnut, da možda ima veze sa 30 godina nezavisnosti, da postoje neke zavere o tome. Za sada nema naznaka da je to učinjeno namerno kako bi se postigao neki drugi politički cilj", poručio je Pendarovski.

Filipče o ostavci: Ne bežim od odgovornosti, ali čekam da se završi istraga

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče rekao je da ne beži od odgovornosti, ali da će sačekati da se istraga završi.

"Mnogi mediji i pojedinci su tražili moju ostavku. Dozvolite mi da kažem da ne bežim od odgovornosti, niti ću bežati, ali ću insistirati i čekati da se istraga završi", rekao je Filipče.

Istakao je da mu je teško da rečima opiše težinu i bol koji oseća i da se saoseća sa porodicama žrtava.

Naveo je da su žrtve starosti od 29 do 79 godina.

Što se tiče kvaliteta i sigurnosti montažnih bolnica, procesa njihovog postavljanja i kvaliteta, Filipče je pokazao svu dokumentaciju za nabavku i postavljanje tih bolnica i dodao da je sve to bilo uz stroge standarde i procedure u implementaciji tih projekata.

Dodao je da će istraga pokazati zbog čega je došlo do požara.

субота, 15. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије