Читај ми!

У катастрофалном пожару у Тетову погинуло 14 особа, тродневна жалост у Северној Македонији

Четрнаест особа погинуло је у пожару који је синоћ захватио ковид болницу у Тетову, саопштило је Министарство здравља Северне Македоније. Покренута је истрага. Проглашена тродневна жалост у целој земљи, саопштено је након ванредне седнице Владе у Скопљу.

Министарство здравља Северне Македоније саопштило је да је у катастрофалном пожару који је синоћ букнуо у ковид болници у Тетову погинуло 14 особа, од укупно 26 пацијената.

Преосталих 12 особа које су биле у привременој ковид болници превезено је у болницу у Тетову и тамо им је указана помоћ.

Међу повређенима нема медицинског особља, наводи то минстарство додајући да су неки од њих задобили мање повреде.

Министарство је додало и да ће у току дана јавност информисати о свим детаљима несреће. 

Покренута истрага, од болнице није остало ништа

Ватра је букнула синоћ око 21 сат и брзо се проширила. Медији преносе да је прогутала све пред собом и да је болница потпуно изгорела. Десетине ватрогасаца гасило је пожар.

Огромна температура уништила је чак и металне цеви за водовод у монтажној болници, а истопило се и возило које се налазило неколико метара од болнице, јавила је Телма, позивајући се на изворе који су на терену.

Покренута је хитна истрага која би требало да утврди узрок пожара. На терену је петоро тужилаца, троје из Тетова и двоје из Скопља, као и републички јавни тужилац.

Наложена је аутопсија и идентификација тела преминулих. Како наводи Телма, некима ће идентитет бити утврђен на основу ДНК анализе.

Привремена ковид болница у Тетову имала је укупно 35 постеља, наводи ТВ Телма

Тродневна жалост у Северној Македонији

Ванредна седница Владе у Скопљу, коју је хитно сазвао премијер Зоран Заев, почела је минутом ћутања у знак поштовања према жртвама трагичног пожара.

Влада је на седници прогласила тродневну жалост (четвртак, петак и субота). Током та три дана заставе Републике Северне Македоније биће спуштене на пола копља.

Влада је апеловала на све друштвене актере да одложе све јавне и приватне прославе, забаве, културне, уметничке и спортске догађаје и друге врсте промоција заказаних за ова три дана.

Препоручено је да се стручни тимови Министарства унутрашњих послова и Министарства здравља у истражним поступцима ставе на максимално располагање тужилаштву. 

Како се наводи у саопштењу објављеном након седнице, Влада је захвалила свим земљама у региону, Европи и свету на саучешћу и одлучила да прихвати понуду неких савезника из НАТО-а да пошаљу стручњаке са највишим нивоом стручности.

Mинистарство: Болница изграђена по свим стандардима 

Министарство здравља Северне Македоније огласило се поводом спекулација да би пропусти у иградњи могли да буду узрок пожара у привременој ковид болници у Тетову.

Наводе да су свих 19 модуларних болница у земљи типични објекти, изграђени према највишим медицинским и сигурносним стандардима. Додају да су током изградње свих болница коришћени сертификовани материјали. 

"Ковид центар у Тетову пројектован је са три улаза, ходници су широки 2,4 метра, а прозорски ниски у случају евакуације. У згради није коришћено дрво, а коришћени су сви други потребни елементи за заштиту", саопштава Министарство.

Истичу и да ковид центар у Тетову поседује све потребне сертификате за заштиту од несрећа.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво