Читај ми!

Protojerej Šćepanović za RTS: Mi smo braća i kada ne mislimo isto

Protojerej, paroh podgorički Predrag Šćepanović kaže za RTS da je bio veličanstven doček patrijarha i novog mitropolita u Podgorici, kao i da svi događaji koji su pratili ustoličenje mitropolita Joanikija nisu umanjili značaj tog čina. Ističe da će se sve podele prevazići ljubavlju. Mi smo braća i kada ne mislimo isto, poručuje protojerej Šćepanović.

Protojerej Predrag Šćepanović smatra da će doček patrijarha Porfirija i novog mitropolita Joanikija i čin ustoličenja biti upisani zlatnim slovima u istoriji srpskog naroda u Crnoj Gori.

Istakao je doček u Podgorici bio veličanstven.

"Videli ste desetine i desetine hiljada ljudi, onih mladih ljudi koji su u broju od 200.000 veličanstvenim litijama, ne bacivši papirić na zemlju, ne vrijeđajući druge ljude, drugih vera i nacija, pokazali koliko vole svoju crkvu – to su samo potvrdili", poručio je Šćepanović.

"Jedna istorijska beseda Njegove svetosti patrijarha Porfirija – ko ima oči da vidi i uši da čuje čuće ljubav jednog zaista Božjeg čovjeka, Svetog patrijarha Srpske pravoslavne crkve, i dostojnog naslednika mitropolita Amfilohija – novog mitropolita Joanikija", dodao je Šćepanović.

Istakao je da svi događaji koji su pratili ustoličenje ne mogu umanjiti značaj tog čina, jer kako kaže, posle Velikog petka dolazi vaskrsenje.

"Tako smo i mi posle onih svih zebnji i neprospavane noći, u strahu kako će sve to biti, evo Bog je poslao jedan drugi, malo neobičan način, ali nije on nov za našu crkvu – da kažem da su oni koji su rušili kapelu na Lovćenu koristili helikopter, 2005. godine kada je na vrhu Rumije, na 1.595 metara, podizana crkva takođe je korišćen helikopter", rekao je Šćepanović.

"Tako da čini mi se da ona njegoševska Crna Gora ne pobedila, već su ovde pobedili Ustav i zakoni Crne Gore, a pobedio je svaki normalni građanin i svako treba da radi svoj posao – i država, ali i crkva svoj posao, da ustoličava svog mitropolita. Čuli ste iz desetina hiljada grla da je mitroplit Joanikije novi mitropolit – dostojan", rekao je Šćepanović.

Na pitanje može li se prevazići podela koja je napravljena na drugim stranama, a preslikala se među vernim narodom, Šćepanović ističe da će se prevazići ljubavlju.

"Ono što je rekla Njegova svetost da sve stavimo u svoje srce, da oprostimo jedni drugima, jer mi smo braća, pa i kada ne mislimo isto, mi smo kumovi, prijatelji. Mogu oni da su ljuti na nas, mi ćemo biti ljuti na njih, ali moramo živeti, pod ovim Božjim suncem ima dosta mesta za sve ljude dobre volje", zaključio je Šćepanović.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво