Читај ми!

Poruke mira sa službe u Podgorici, patrijarh Porfirije: Pružamo ruku bratstva

Patrijarh srpski Porfirije pozvao je vernike da stanu uz izabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Svima pružamo ruku bratstva i delimo radost, poručio je patrijarh Porfirije i naglasio da posebno ruke "šire onima koji ih danas ne priznaju za svoju braću". "Sa vama nam je vaša svetosti došla punoća vaseljenskog pravoslavlja", rekao je mitropolit Joanikije, čije je ustoličenje zakazano za sutra na Cetinju.

U Podgorici je večeras organizovan svečani doček za patrijarha srpskog Porfirija, na kojem se okupljenima obratio i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. 

Mitropolit Joanikije zahvalio je prisutnima, ističući da je patrijarh Porfirije prvi put kao novoizabrani poglavar SPC došao u Crnu Goru da joj donese mir i blagosolov.

"Vaša sveta služba je služba pobedi pomirenja i objedinjenja. Sa vama nam je vaša svetosti došla punoća vaseljenskog pravoslavlja i tu punoću kao patrijarh srpski nosite u svom srcu i u svojoj svetoj službi", rekao je mitropolit Joanikije.

Poželeo je dobrodošlicu svim velikodostojnicima svih autokefalnih pravoslavnih crkava.

"Vaša sveta služba je služba pomirenja i objedinjenja. Cela Srpska pravoslavna crkva i srpski pravoslavni narodi i svi oni koji su u vašoj jurusdikciji objedinjavaju se oko vas", rekao je mitropolit.

"To nam daje veliku radost i snagu, i evo večeras ste ovde, vaša svetosti, povodom našeg ustoličenja kao novog izabranog mitropolita crnogorko-primorskog", dodao je mitropolit Joanikije.

Naveo je da se Mitropolija crnogorsko-primorska proslavila svetošću, ali i mnogo čime drugom - književnošću, umetnošću i lepotom svetinja.

"U poslednje vreme naš narod, koji se objedinio da brani svoje svetinje, veru, čast, obraz i pamćenje, zablistao je i izašao pred lice cele pravoslavne vaseljene kao narod odan svojoj veri i crkvi", rekao je mitropolit.

Zato mu je, dodao je, čast da pozdravi patrijarha srpskog Porfirija u ime naroda koji ga i večeras i sutra dočekuje u Crnoj Gori. 

Patrijarh Porfirije: Bez obzira na razlike, u crkvi smo svi jedno

Patrijarh srpski Porfirije poručio je da je današnji dan veliki praznik i velika radost za SPC, koju smo, kako je rekao, spremni da kao pravoslavni hrišćani podelimo sa svima - braćom i sestrama rimokatolicama, sa decom Avramovom, sa braćom Jevrejima i braćom muslimanima, sa kojima smo isto tako isprepletani širom Balkana i u Crnoj Gori.

"Svima njima pružamo ruku bratstva i sa njima delimo našu radost, njima širio svoje srce", rekao je patrijarh velikom broju građana okupljenim ispred podgoričkog hrama tokom njegove prve posete Crnoj Gori otkada je na toj dužnosti. 

Patrijarh Porfirije je istakao da smo, bez obzira na sve razlike, u crkvi svi jedno i pozvao  sve u Mitropoliji da stanu iza izabranog mitropolita Joanikija.

"Gledajući sve vas ovde danas sabrane, najradije bih sve vas kao i sve ljude Crne Gore smestio u svoje srce, zaključao u njega i zajedno sa vama popeo se na Ostrog, prepustio se molitvama Svetog Vasilija Ostroškog da on bude taj koji nam daje uputstva kojim putem da idemo i kojim rečima da se jedni drugima obraćamo", rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je poručio da je crkva jedinstveni krov i prostor za sve.  

"Jedinstvo i ljubav Hristova jedini su okvir koji je ispravan za živote svih nas zajedno", rekao je patrijarh, navodeći da sa skupa u Podgorici "pruža ruku bratstva" onima koji vernike SPC "ne prepoznaju ili ne priznaju za svoju braću i nazivaju napogrdnijim imenima".

Sveto mesto ispred kojeg stojimo, najbolje poručuje koji je smisao koji je smisao i sadržaj naše vere i smisao postojanja crkve u svetu, rekao je patrijarh. 

Građani Podgorice i svih delova Crne Gore dočekali su patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija aplauzima i skandiranjem "Ne damo svetinje" i "Kosovo je Srbija".

Na dočeku su bili i poslanici Demokratskog fronta, Demokrata, premijer Zdravko Krivokapić i ministri.

Ispred Hrama je okupljen veliki broj ljudi, a na ulazu u Podgoricu iz pravca Danilovgrada bila je kolona automobila.

Ustoličenje Joanikija najavljeno je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, u prisustvu drugih arhijereja SPC sa patrijarhom na čelu.

Patrijarh srpski Porfirije stigao je danas u dvodnevnu posetu Crnoj Gori, što je njegov prvi dolazak otkako je izabran za poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Ranije danas grupa građana probila je policijsku blokadu koja je bila na kružnom toku na ulazu u Cetinje i blokirala magistralni put Podgorica-Cetinje.

Oni su kod restorana "Belveder" postavili barikadu napravljenu od guma.

Prethodno su građani na Cetinju uklonili deo zaštitne ograde ispred Dvora kralja Nikole.

Zaštitne ograde postavljene su na Dvorskom trgu i okolnim ulicama koje vode ka Cetinjskom manastiru.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара