Читај ми!

Skup protivnika ustoličenja vladike Joanikija na Cetinju: To bi bio pristanak na okupaciju

Zbog ustoličenja vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog, zakaznog za 5. septembar na Cetinju, održan je protest građana i pristalica nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve.

Sa skupa na Cetinju je poručeno da bi "ustoličenje Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog na Cetinju bio simbol pristanka na okupaciju".

Okupljeni su naglasili da to nije mesto za ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC). Nosili su transparente "Crnogorska crkva u Cetinjskom manastiru", "Odustanite, ne brukajte se", "Sekuloviću, ko te šiša", "Tri put ura za izdajnike"...

Nekadašnji predsednik omladine Liberalnog saveza Peđa Vušurović je pročitao tekst deklaracije koji su okupljeni podržali.

U tekstu deklaracije se navodi da su "građani izloženi diskriminaciji, etničkom čišćenju u institucijama, šikaniranju i vređanju, skrnavljenju spomenika, progonu intelektualaca, negiranju nacionalne, kulturne, jezičke i verske posebnosti i propagandnom ratu, čiji su centri u Beogradu i Moskvi".

U deklaraciji je navedeno da ne brane srpskom patrijarhu da ustoliči svog namesnika u objektima koje je izgradila ili dobila crkva Srbije u Crnoj Gori, ali da ne dozvoljavaju "taj okupatorski čin u stolici Svetoga Petra u Cetinjskom manastiru kao viševekovnom i večitom simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode".

"Ne dozvoljavamo ga posebno zato što im je potreban kao simbolički dokaz našega pristanka na okupaciju. Okupaciju od strane onih što nas ne priznaju ni kao pravoslavce, ni kao muslimane, ni katolike, što nas ne priznaju kao naciju, što nam ne priznaju ni jezik ni državu, ni crkvu ni kulturu. Zato danas poručujemo kako domaćoj, tako i stranoj javnosti da druge domovine do Crne Gore nemamo i nećemo dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimilaciju i nikad utapanje u srpski svet", navedeno je u deklaraciji koju je pročitao Vušurović.

"Crna Gora može opstati samo kao evropska i evroatlantska, građanska i sekularna"

U deklaraciji se ističe i da Crna Gora "može opstati samo i jedino kao evropska i evroatlantska, građanska i sekularna država koja će uvažavati prava svih koji u njoj žive, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost, jer je na tim načelima 2006. godine i obnovljena država crnogorska".

"Nećemo dopustiti dalje skrnavljenje crnogorskih svetinja, koje su uzurpirali oni što ne priznaju ni Crnu Goru kao državu, ni Crnogorce kao naciju. Najveća vrednost savremene Crne Gore je njena multietnička harmonija. To je jedina balkanska zemlja čiji narodi pružaju punu podršku državnom suverenitetu, a mi etnički Crnogorci nećemo dopustiti marionetskoj vlasti da tu našu civilizacijsku tekovinu unizi. Crna Gora je deo evropske civilizacije vekovima i izborićemo se za vrednosti sekularizma, građanskog društva i multikulturnog sklada, jer je to uslov i našeg opstanka", navedeno je u deklaraciji.

Na skupu su bili poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić, Danijel Živković i Jevto Eraković, zamenik predsednika Socijaldemokratske partije (SDP) Borislav Banović, portparol SDP Mirko Stanić, predsednik Liberalne partije Andrija Popović, kao i bivši direktor Uprave policije i aktuelni savetnik predsednika Crne Gore Mila Đukanovića Veselin Veljović. Protestu je prisustvovao i Miraš Dedejić iz nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve.

Izabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je tokom službe u Cetinjskom manastiru prokomentarisao proteste i istakao da ga ne šalje nijedna država već Srpska pravoslavna crkva i da nije od nekud došao u Crnu Goru da je okupira, već je tu rođen.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво