Читај ми!

Митрополит Јоаникије: Овде сам и започео службу, нисам ја од некуд дошао у Црну Гору да је окупирам

Изабрани митрополит црногорско-приморски Јоаникије служио је литургију у Цетињском манастиру током које је прокоментарисао и актуелне протесте у Црној Гори поводом његовог предстојећег устоличења на Цетињу. "Они се мене одричу, ја њих нећу, они су моја браћа", поручио је Јоаникије и истакао да га не шаље ниједна држава већ Српска православна црква.

Митрополит Јоаникије је прокоментарисао протесте на Цетињу и позвао све на преображење, на шта нас, како је рекао, призива сам празник Преображења – "да се препородимо, испунимо Божије милости и светлости, Божије љубави, правде и доброте".

"Ево данас на Цетињу биће, како кажу, велика група оних који се противе да тај окупатор звани митрополит Јоаникије Мићовић дође на Цетиње, да се устоличи. И јасно говоре да мене не признају за свога митрополита и да хоће да ме потерају одавде. Значи они су се мене одрекли, али ја као пастир, као митрополит, као човјек Јеванђеља, не могу њих да се одричем. То су моја браћа. То је народ који ми је Бог повјерио и ја мислим да у њима има много добра", рекао је Јоаникије.

Истакао је да је друга тема како се до тога дошло и ко је ту, како каже, све порадио да ти људи тако осећају и мисле.

Нагласио је да жели да разговара са свима којима је нешто у вези са његовом службом нејасно.

"То урликање и манипулације, право да вам кажем, није ми то пријатно, али ако хоће баш неко да урличе и да прави петљавину па нека прави на свој образ. Ја не могу да се њих одречем, они су се мене одрекли. А ја њих не могу. Шта би било да се ја њих одречем? То би значило да их искључим из Цркве и предам проклетству, а то нећу. Али их упозоравам, да сами не навуку проклетство на себе, као много пута до сада. И тога се бојим, да ће то многи учинити изманипулисани људи, помрачени, злоупотребљени. Жао ми је деце и омладине, што се трују млади људи", рекао је Јоанкије.

У беседи је посебно истакао као нетачне и тенденциозне тврдње да се црква зове црква Србије.

"Не зове се наша Црква црква Србије, него Српска православна црква. То је велика манипулација мењати име, а кад се мења име онда се ту неко лукавство спрема. Кад кажу да ми шаље црква Србије хоће да ме вежу за политику, а ја желим да се вежем само за Христа и за Цркву. Поштујем сваку државу, волим и Србију и Црну Гору, и поштујем и једну и другу државу", рекао је Јоаникије.

"Нисам извањац, ја сам рођен у Црној Гори, грађанин ове државе"

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је истакао да га не шаље ниједна држава, већ Српска православна црква.

"Мене не шаље ниједна држава, мене шаље Српска православна црква, мене признаје моје свештенство Митрополије црногорско-приморске и верујући народ Црне Горе. Ја нисам извањац, ја сам рођен у Црној Гори, грађанин ове државе", истакао је Јоаникије.

Владика је подсетио да се хиротонисао пре пуне 22 године управо у Цетињском манастиру.

"Овдје сам практично започео службу. Нисам ја од некуд дошао у Црну Гору да је окупирам, откуд мени то да се преписује, откуд мени те могућности да ја било кога окупирам? Моје је да окупирам само љубав, али то је она љубав која се не намеће – то је Христова љубав. И ово говорим само да укажем на оно што јесте моја служба, и да јасно разликујемо што јесте и што није", рекао је Јоаникије.

Нагласио је да му је чудно што некоме у Црној Гори смета Српска православна црква јер, како каже, никада није чуо да неком Србину у Црној Гори смета то што се митрополија зове Митрополија црногорска.

"Ја сам овдје хиротонисан законито. Законито изабран за епископа, законито одређен већ са часом упокојења блаженопочившег митрополита Амфилохија за администратора и послат на Цетиње, законито изабран на Светом архијерејском сабору. Нека говоре браћа шта год хоће, али нека не лажу", поручио је митрополит Јоаникије.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво