Читај ми!

Inckovo nametanje zakona – najveća kriza u BiH od Dejtona ili tek još jedna od bura

U BiH stupile su na snagu izmene Krivičnog zakona kojim se predviđaju zatvorske kazne za negiranje zločina genocida. Izmene zakona nametnuo je odlazeći visoki predstavnik. Reagujući na odluku Valentina Incka, srpske stranke odlučile su da ne učestvuju u radu zajedničkih institucija. Istovremeno, za petak je najavljeno usvajanje zakona u Skupštini Republike Srpske o neprihvatanju odluke visokog predstavnika i o sankcionisanju svih koji povrede ugled Republike Srpske. Sagovornici emisije "Oko" smatraju da se može nagađati oko Inckovih motiva, ali da se kriza u BiH postepeno produbljuje.

Profesor političkih nauka Nenad Kecmanović kaže da će se narednih dana tek videti kolika je kriza.

"Mogla bi da bude zaista najveća. Ljudi potpisuju peticiju, to je krenulo odmah, spontano. Sad to više kreće u neku vrstu organizovanog potpisivanja. Ono što je ključni utisak to je jedinstvo koje su stranke u RS postigle", rekao je Kecmanović.

Kecmanović kaže da je, pored toga, iznenadilo mnoge to jedinstvo, što, napominje, govori o visokom stepenu zrelosti političke elite u RS.

Kolumnistkinja Nedeljnika Ljiljana Smajlović smatra da je to prilično žestok udar na RS.

"Zato je ovo jedinstvo opozicije i vlasti brzo postignuto. Bila je velika kriza i kada je visoki predstavnik smenio predsednika RS Nikolu Poplašena 1999. godine. Taj protektor je tada imao veliki autoritet i tada nije nikome padalo na pamet da mu se suprotstavi. Sada se visoki predstavnik usudio da učini ovo. Donosite zakon s kojim se niko ne slaže u RS. To se protivi svim načelima političkih nauka", kaže Smajlovićeva.

Smajlović: Inckova odluka bez saglasnosti SAD i EK 

Smajlovićeva navodi da Inckovo nametanje zakona nije imalo saglasnost ni Berlina, ni Vašingtona, ako se gleda po reakcijama.

"Američka ambasada ga nije podržala, EK ga nije podržala. Meni je teško da verujem da je ovo njegova lična odluka. Reklo bi se da nema podrške i on je na neki način napravio potez za koji ćemo videti da li ima neku snagu i kolika je snaga Republike Srpske. Vidim neke nagoveštaje da to ostane u zakonu, a da se ne primenjuje", dodaje Smajlovićeva.

Kecmanović smatra da može da se nagađa oko Inckovih motiva.

"Moguće da mu je prekipelo to kako sedi tu bez veze 12 godina, da je hteo da povuče jedan radikalan potez, pa da ga pamte po tome. Ovo mene podseća na vraćanje Petriča i Ešdauna. Oni su nametali zakone, oduzimali nadležnosti, smenjivali funkcionere. Incko je već podneo ostavku, ovim potezom nije mnogo rizikovao", ističe Kecmanović.

Kecmanović: Postepeno se ulazi u sve veću krizu 

Prema njegovim rečima, ono što može da se desi, i posebno je opasno, jeste da zakon ostane, a da se ne primenjuje.

Smajlovićeva navodi da će Dodik moći da koristi na isti način i svoj zakon.

Kecmanović napominje da se polako ulazi u sve veću krizu i da će doći do neke vrste internacionalizacije ovog problema.

"Ja ne verujem da će u RS biti naivni da će nasesti na varke. A opet ne vidim da će druga strana da odustane od toga", kazao je Kecmanović.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво