Читај ми!

EU: Poricanje genocida protivno EU vrednostima

EU je primila k znanju donošenje zakona u BiH protiv poricanja genocida, koji je nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko, uz konstatciju da "revizionizam i poricanje genocida protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima".

"Pomirenje je jedan od ključnih prioriteta iz Mišljenja EK koje BiH mora da ispuni kako bi napredovala na svom putu ka EU. U tom pogledu EU je od početka bila jasna u svojim očkivanjima, što je nedavno rečeno i u zajedničkoj izjavi šefa diploamtije EU Žosepa Borelja i komesara za proširenje Olivera Varhejija povodom 26. godišnjice obeležavanja genocida u Srebrenci", navodi se u izjavi portaprola EU.

U izjavi se dodaje da EU očekuje od lidera u BiH da deluju "suvereno" i da "preduzmu konkretne korake u cilju promocije okruženja pogodnog za pomirenje i prevzilaženje nasleđa rata.

U Briselu i ovom prilikom ponavljaju svoju nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, dok se politički lideri pozivaju da se uzdrže od upotrebe zapaljive retorike, podela i koraka koji bi mogli da podriju evropsku perspektivu zemlje.

Visoki predstavnik Incko danas je nametnuo odluku koja se odnosi na dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво