Читај ми!

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo prvostepenu presudu za "državni udar"

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je presudu kojom je trinaestoro optuženih za pokušaj terorizma, među kojima su i lideri vladajućeg Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević i Andrija Mandić, osuđeno na skoro 70 godina robije.

Predmet "državni udar" je vraćen Višem sudu u Podgorici, na ponovno suđenje pred potpuno izmenjenim većem.

"Vijeće je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nijesu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje krivičnih djela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela", navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

"Bivši general Žandarmerije Srbije, Bratislav Dikić danas će izaći iz zatvora u Spužu", rekao je njegov advokat Dušan Jovović. 

Prvostepenom presudom u ovom slučaju, lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su 9. maja prošle godine na po pet godina zatvora.

Vozač Demokratskog fronta Mihailo Čađenović je tada osuđen na godinu i šest meseci zatvora.

Eduard Šišmakov bio je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, a Vladimir Popov na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ista krivična dela.

Optuženi Bratislav Dikić osuđen je tada na jedinstvenu kaznu od osam godina za krivična dela "terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije", a Pedrag Bogićević za ista krivična dela osuđen je na sedam godina.

Nemanja Ristić osuđen je tada na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina za krivična dela "terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije", Srboljub Đorđević i Milan Dušić na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet meseci.

Kristina Hristić osuđena je na uslovnu kaznu zatvora.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво